Valtiovallan ja EU:n tuella tehdään valtakunnallinen "Mummola" ketjun ketjukonsepti (suunnitttelu, kaluston ja laitteiden keskitetty hankinta, luvat, minimivaatimukset, koulutus, budjetit, maksut jne.) ja pari pilottiyksikköä, joista toinen Heinolan seudulle. Ketjulle kevyt ketjuorganisaatio.
Jokaista yksikköä vetää perheyrittäjä jotka antavat kokonaisvaltaista, kodinomaista palvelua (hoito,ruoka, puhtaus, virkistys, kuljetus, kirjanpito jne.) Pirteämmät vanhukset voivat osallistua "Mummolan" töihin (ruoanlaitto, siivous, pihatyöt, toisten avustaminen, ulkoilluttaminen jne.) Tietenkin sisällä on Miiru-kissa ja pihalla Halli-koira. Mummolan asukkaatt ja viereisen päiväkodin lapset vierailevat usein toistensa luona kylässä.
Ketjuyksikössä on 10-20 vanhusta, omalla kustannuksellaan. Taajamista vapautuville, isommille kouluille rakennetaan talon toiseen päätyyn lasten päiväkoti ja toiseen päähän "Mummola" ja toteutetaan vuorovaikutteista ohjelmaa.
Ennen perheet ja suku hoitivat omat vanhuksensa, nyt lähes kaikki vastuu vanhusten hoidosta on sysätty yhteiskunnalle. Uskon että lähivuosina meidän on palattava lähemmäksi lähtöruutua, uusilla malleilla. Tämä on mahdollista koska huomisen vanhukset ovat varakkaimpia kuin aikanaan meidän vanhukset.
Huomioitavia asioita;
-vanhusten määrä kasvaa ja he haluavat kodinomaisia , pieniä palvelutaloja
-maastamme puuttuu terveyskeskusten vuodeosastojen ja kodin väliltä kevyemmällä mallilla
toteutettu palvelukonsepti
-kouluja joudutaan sulkemaan, koska lapsimäärät vähenevät ja sulkemista helpottaa kun kiinteistölle
löytyy heti köyttöä
-hankkeella on merkittävä työllistävä vaikutus ja se helpottaa ja keventää kunnan vastuita (vanhukset
pidempään omalla kustannuksellaan "Mummolassa")
-eurot kiertävät omassa kunnassa, eivätkä matkaa "veroparatiiseihin"
-vastaavista yksiköistä on hyviä kokemuksia esim. Amerikasta ja Kanadasta
Kehittämisterveisin tuleva "Mummolan" asukas, Luomupekka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti