keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Miksi lähi-ja luomuruokaa?




Koska se vahvistaa kotikunnan taloutta ja hyvinvointia


-verorahat jäävät kotikuntaan, hankinnat työllistävät ja kehittävät maaseutuyrittäjyyttä, alueen

  ruokaomavaraisuus vahvistuu

Koska se on turvallista ja puhdasta

-tiedetään mitä syödään ja mistä ruoka tulee, suomalainen ruoka on maailman turvallisinta ja puhdasta

-lähellä tuotettua  ruokaa ei tarvitse kyllästää lisäaineilla säilyvyyden vuoksi, luomuelintarvikkeissa

  lisäaineiden käyttöä on rajoitettu

Koska se on ympäristövastuullista

- ympäristöystävällisin ruoka sisältää runsaasti mm. lähellä tuotettuja kausituotteita, kasviksia, kalaa, marjoja

- luomu on ainoa valvottu ympäristövastuullinen tuotantomenetelmä ja se turvaa luonnon monimuotoisuutta

Koska se on hyväksi eläimille

- kun lihatuotteet ostetaan läheltä, tiedetään minkälaisissa oloissa eläin on elämänsä elänyt

- luomutuotannossa eläimet elävät lajilleen tyypillisissä olosuhteissa

Koska se kehittää paikallista ruokakulttuuria

-oman alueen maut, raaka-aineet ja ruokaperinteet tulevat tutuiksi ja säilyvät

- kun lapsena oppii mistä ruoka tulee ja kuka sen tekee, ruokaa ja sen tekijöitä arvostaa myös aikuisena

Miten meillä Heinolassa?

Olemme terveysliikuntakaupunki. Kaupunkilaisille on tarjolla monenlaista liikuntaa, liikuntapaikkoja ja tapahtumia. Mutta pitää muistaa että terveyteen kuuluu myös terveellinen ruokakulttuuri. Toivoisin että kaupunkimme kouluissa, päiväkodeissa, palvelutaloissa olisi vahvasti lähiseudun lähiruoka -ja luomuruoka esillä ja se tuotaisiin syöjille näkyvästi esille. Lähituottajat kävisivät kouluissa esittelemässä tuotteitaan ja koululaiset vierailisivat lähituottajien tiloilla jne. Avainasemassa ovat päättäjät, valtuutetut. Ihmettelen että asia ei ole monista aloitteista huolimatta toteutunut käytännössä, vaikka päättäjinä on monta maaseutuyrittäjää, tuottajaa ja terveysalan ammattilaista. Terveyteemme liittyvissä asioissa hinta ei ole ainoa ratkaiseva tekijä. Tässäkin asiassa yhdessä olemme enemmän. Perustetaan Lähiruokaprojekti yhdessä kaupungin, seurakunnan,  ravintolayrittäjien, pitopalveluyrittäjien ja ruokakauppojen kanssa ja tehdään Heinolasta oikea terveyskaupunki jolla erottaudutaan muista kaupungeista. Esimerkiksi luodaan malli jossa kuluttaja voi ryhtyä maatilan osakkaaksi ja näin saada satokauden tuotteita suoraan tilalta kotiinsa. Samalla luodaan työtä kotikaupunkiin ja terveellisimpiä kaupunkilaisia. Maine kiirii ja asukasluku kasvaa. Meillähän jo on maankuulu lähiruokatori ja lähiruokaravintola Heila.

Kehittämisterveisin Luomupekka Rusila, Eduskunnan lähiruokatyöryhmän jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti