-verorahat jäävät kotikuntaan, hankinnat työllistävät ja
kehittävät maaseutuyrittäjyyttä, alueen
ruokaomavaraisuus
vahvistuu
Koska se on
turvallista ja puhdasta
-tiedetään mitä syödään ja mistä ruoka tulee, suomalainen
ruoka on maailman turvallisinta ja puhdasta
-lähellä tuotettua
ruokaa ei tarvitse kyllästää lisäaineilla säilyvyyden vuoksi,
luomuelintarvikkeissa
lisäaineiden käyttöä
on rajoitettu
Koska se on ympäristövastuullista
- ympäristöystävällisin ruoka sisältää runsaasti mm. lähellä
tuotettuja kausituotteita, kasviksia, kalaa, marjoja
- luomu on ainoa valvottu ympäristövastuullinen
tuotantomenetelmä ja se turvaa luonnon monimuotoisuutta
Koska se on hyväksi
eläimille
- kun lihatuotteet ostetaan läheltä, tiedetään minkälaisissa
oloissa eläin on elämänsä elänyt
- luomutuotannossa eläimet elävät lajilleen tyypillisissä
olosuhteissa
Koska se kehittää
paikallista ruokakulttuuria
-oman alueen maut, raaka-aineet ja ruokaperinteet tulevat
tutuiksi ja säilyvät
- kun lapsena oppii mistä ruoka tulee ja kuka sen tekee,
ruokaa ja sen tekijöitä arvostaa myös aikuisena
Miten meillä
Heinolassa?
Olemme terveysliikuntakaupunki. Kaupunkilaisille on tarjolla
monenlaista liikuntaa, liikuntapaikkoja ja tapahtumia. Mutta pitää muistaa että
terveyteen kuuluu myös terveellinen ruokakulttuuri. Toivoisin että kaupunkimme
kouluissa, päiväkodeissa, palvelutaloissa olisi vahvasti lähiseudun lähiruoka -ja
luomuruoka esillä ja se tuotaisiin syöjille näkyvästi esille. Lähituottajat
kävisivät kouluissa esittelemässä tuotteitaan ja koululaiset vierailisivat
lähituottajien tiloilla jne. Avainasemassa ovat päättäjät, valtuutetut.
Ihmettelen että asia ei ole monista aloitteista huolimatta toteutunut
käytännössä, vaikka päättäjinä on monta maaseutuyrittäjää, tuottajaa ja
terveysalan ammattilaista. Terveyteemme liittyvissä asioissa hinta ei ole ainoa
ratkaiseva tekijä. Tässäkin asiassa yhdessä olemme enemmän. Perustetaan Lähiruokaprojekti yhdessä kaupungin,
seurakunnan, ravintolayrittäjien,
pitopalveluyrittäjien ja ruokakauppojen kanssa ja tehdään Heinolasta oikea
terveyskaupunki jolla erottaudutaan muista kaupungeista. Esimerkiksi luodaan
malli jossa kuluttaja voi ryhtyä maatilan osakkaaksi ja näin saada satokauden
tuotteita suoraan tilalta kotiinsa. Samalla luodaan työtä kotikaupunkiin ja
terveellisimpiä kaupunkilaisia. Maine kiirii ja asukasluku kasvaa. Meillähän jo
on maankuulu lähiruokatori ja lähiruokaravintola Heila.
Kehittämisterveisin Luomupekka Rusila, Eduskunnan lähiruokatyöryhmän jäsen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti