perjantai 22. syyskuuta 2017

Heinolan kouluista vetovoimatekijä?


Heinolassa rakennetaan lähes kaikki koulut uudestaan, homehtuneiden tilalle. Jos niistä halutaan tehdä vetovoimatekijä Heinolaan muutamista suunnitteleville lapsiperheille, nyt pitää miettiä mistä materiaalista ne rakennetaan ja mitä ylivoimatekijöitä opetusohjelmista löytyy. Minun mielestäni ne pitää rakentaa pääosin puusta heinolalaista osaamista hyödyntäen. Kouluista pitää rakentaa luotettavasti terveitä.

Koulujen pitää erikoistua ja hyödyntää  Suomen Urheiluopiston läheisyyttä ja osaamista. Heinolan on ollut edelläkävijä ”Liikkuva koulu” projektissa, sitä pitää syventää ja juurruttaa kaikkiin kaupungin kouluihin. Helsingin Sanomat esittelee 22.9. lehdessä Rudolf Steiner koulun pihalla olevaa kasvihuonetta. Koulun oppilaat kasvattavat siellä mm. omia kurkkuja ja tomaatteja jotka maistuvat paremmilta kuin muut kurkut ja tomaatit. Jos tällaista voi toteuttaa Helsingissä niin miksi ei Heinolassa. Koulupuutarha jokaisen uuden koulun pihalle. Uusiin isoihin kouluihin kannattaa rakentaa myös oma keittiö, ruokala. Koulukeittiössä kaikki ruoka valmistetaan paikan päällä lähi- ja luomu raaka-aineista jonka valmistukseen oppilaat osallistuvat viikottain vuoron perään. Oppilaiden tietämys ruoan alkuperästä ja valmistuksesta lisääntyy ja siitä on heille hyötyä myöhemmässä elämässä.

Heinolan uusien koulujen vetovoimatekijät voisivat olla:
-terve, puusta heinolalaisella osaamisella rakennettu koulu
-jokainen koulu toteuttaa hyväksi tunnustettua ”Liikkuva koulu” teemaa
-jokaisen koulun pihalla on koulupuutarha-kasvihuone
-kouluruoka on valmistettu lähi- ja luomu raaka-aineista paikan päällä, opiskelijoiden avustuksella ja
  iltapäivällä ruokalassa käyvät lähellä asuvat seniorit, oloneuvokset
-liikuntalukio tekee tiivistä yhteistyötä Suomen Urheiluopiston kanssa
-kouluun tuleville on rakennettu turvalliset jalkakäytävät, pyörätiet ja suojatiet
-keskustan kouluilla on yhteinen iso monitoiminen liikuntahalli, kesällä urheilukenttä ja pallokentät

Uskon että näillä ylivoimatekijöillä yhdessä muiden pikkukaupungin etujen kanssa lapsiperheiden muuttovirta kääntyy Heinolaan päin. Nyt joku pessimisti tyrmää idean sillä että ei ole työpaikkoja. Noin 50 km säteellä Heinolasta on tuhansia työpaikkoja. Moni lapsiperhe valitsee lapsiystävällisen asuinpaikan ja hyväksyy vähän pidemmän työmatkan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti