sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Mikä jarruttaa Heinolan keskustan kehittämistä?


Heinolan kaupungista väki vähenee, työpaikat vähenevät, kauppoja lopettaa, ravintoloita lopettaa ja tyhjät liikehuoneistot keskustassa lisääntyvät, jopa torin ympärillä. Heinolan mielikuva on heikentynyt, osittain kaupungin johtavien virkamiesten toimin. Tämä huolestuttava kehitys on viimeisenä viitenä vuotena lisääntynyt joka vuosi.

Paikallislehti kysyi keskustan yrittäjiltä ja kaupungilta Heinolan keskustan kehittämisen nykytilaa ja tulevaisuutta. Moni yrittäjä ja kiinteistönomistaja ei ole tyytyväinen kaupungin kehittämistoimintaan.

Kaupungin johtavat virkamiehet kertoivat vastauksessaan yhdeksi syyksi huonoon kehitykseen Heinolan Kaupunkisydän ry:n toiminnanjohtajavajauksen. Silloin kun yhdistyksellä oli toiminnanjohtaja, kuten alkuaikoina allekirjoittanut, kaupungin poliittinen johto ja johtavat virkamiehet tekivät kaikkensa että toiminnanjohtajan esitykset ja ideat eivät toteudu. Kaupunki ei halunnut tulla yhdistyksen jäseneksi, kuten naapurikaupungeissa, jollin kehittäminen olisi yhteistyössä tehokkaampaa. Kaupunkiin vain perustettiin erilaisia kehittämisryhmiä joissa maksettiin luottamushenkilöille kokouspalkkioita, vaikka ryhmien tulokset olivat nolla. Lisäksi maksettiin ulkopuolisille konsulteille satojen tuhansien korvauksia turhaan, sillä konsulttien esittämiä kehittämistoimenpiteitä ei toteutettu. Ei osattu tai haluttu hyödyntää kaupungin omien yrittäjien kokemusta, tietotaitoa, ideoita.

Noin kuusi vuotta sitten S- Ryhmällä,  K- Ryhmällä ja Rakennusliikkeellä oli kymmenien miljoonien rakennussuunnitelmat keskustaan. Olisi rakennettu mm. uusi K- Supermarket ja uusi toripalvelurakennus jne. Jääräpäiset kaupungin neuvottelijat ajoivat vain omia tavoitteitaan eikä ottaneet huomioon myös yrittäjien ja rakentajien tavoitteita ja mahdollisuuksia. Kaupunki ei ymmärtänyt mitä kaupungin kaupallisen keskustan kehittäminen edellyttää. Nyt tulokset ovat näkyvissä. K- Kauppa lopetti, ravintola lopetti, posti lopettaa, erikoistavaraliikkeitä on monta lopettanut ja keskustan asiakasmäärät ovat laskussa.

Heinolan Kaupunkisydän ry ei toimi yksistään toiminnanjohtajan varassa, yhdistyksellä on asiantunteva ja aktiivinen hallituksen puheenjohtaja ja hallitus. Hallituksen jäseninä ovat keskustan menestyvät yrittäjät ja aktiiviset toimijat.

Nämä esimerkit osoittavat kuinka tärkeää on kaupungin virkamiesten, luottamusmiesten ja yrittäjien saumaton yhteistyö, varsinkin pikkukaupungissa. Toivottavasti menneestä on jotakin opittu. Kehitystä ei tapahdu ilman muutosta. Yhdessä olemme enemmän


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti