tiistai 26. huhtikuuta 2016

"Mallikoulu" Asikkalan Aurinkovuorella


Asikkalan Vääksyssä ei ole rakennettu vain seiniä , Aurinkovuoren koululle, siellä on rakennettu tulevaisuuteen, toimiva oppimis- ja kasvuympäristö lapsille. Suunnitteluun ovat osallistuneet myös henkilökunta ja oppilaat.

Johtotähtenä suunnittelussa ja rakentamisessa on ollut: avoin ilmapiiri, lapset ja aikuiset yhteistyössä, kasvattaa oppimisesta ja liikkumisesta innostuneita lapsia, nuoria, koulu on positiivinen, turvallinen, yksilöllisyyttä tukeva, panostetaan henkilökunnan ja oppilaiden hyvinvointiin ja toiminnallisuuteen, mukana liikkuva-koulu hankkeessa, koulu toimii oppimisympäristönä iltaisin kuntalaisille.
Koulun rakentamisessa huolehdittiin erityisesti rakenteiden kuivattamisesta ja hyvästä valvonnasta.

Näistä tavoitteista varmasti monet ovat samaa mieltä, mutta Asikkalassa Aurinkovuoren koululla tavoitteet on toteutettu. Minulla oli kunnia tutustua kouluun rehtori Petri Haapalan opastuksella 26.4.2016 ”Uuden taidon oppimisen päivänä”. Vaikuttava kokemus. Tuli heti ajatus, miksi emme Heinolaankin rakentaisi tällaista koulua? Ihastuin paja-ratkaisuihin, kielipaja, luonnontiedon paja, taidepaja, musiikkipaja, mediapaja, jumppa-areena ja kirjasto. Myös ulkotilojen monipuolisuus viehätti, tekonurmikenttä, lentopallokenttä, laavu, nuotiopaikka jne.


Aurinkovuoren koulussa on lähes  300 oppilasta, 3-6 luokat ja perusopetusryhmistä  2-9 luokat. Koulu valmistui 2014 ja maksoi lähes 10 miljoonaa euroa.Rakennuksessa hyödynnetään myös aurinkoenergiaa. Se oli panostus tulevaisuuteen. Tulokset näkyvät. Heinolaan ehdotan uuden kouluhankkeen toteuttamista elinkaarimallilla ja paikallisten puurakentajien ammattitaidolla. Pitää myös miettiä kannattaako Heinolan keskustaan rakentaa kahta uutta koulua eri paikkaan. Jos ne rakennettaisiin vierekkäin, voitaisiin saada synergiaetuja (mm. opettajat, ruokahuolto, liikuntatilat, erikoisluokat/pajat, hallinto jne.)

Aurinkovuoren uusi koulu kiinnostaa, vierailijoita on jo käynyt kymmenestä eri maasta. Onko tässä uusi vientituote? Konsepti pitää tuotteistaa myyntikuntoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti