sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Vaihtoehtona elinkaarirakentaminen


Heinolassa pari koulua on saamassa purkutuomion, joista toisessa vasta pari vuotta sitten tehtiin mittavat korjaukset. Myllyojan koulun rakentamisesta on käyty piirileikkiä liito-oravien ystävien kanssa ja parakkilasku vain kasvaa. Uimahallin remontti tökkii asiantuntemattomien vastuunkantajien toimesta. Päiväkodit homehtuvat. Kauhulla odotan millaisia laskuja, ongelmia on tulossa muutaman vuoden päästä uuden Hopeasillan rakennuksista. Korjausvelka kasvaa joka päivä. Kuka näiden kokemusten jälkeen vielä uskaltaa investoida kaupungin piikkiin ja hoitoon? Esimerkiksi Heinolassa tämä tuleva investointipotti maksaisi lähes 30 miljoonaa euroa. Lisäksi on tulossa uuden maantiesillan rakentamislasku. Kannattaa varmasti selvittää muita vaihtoehtoja.

Yleisenä havaintona voidaan todeta että kaupungin ja kunnat ovat huonoja omistajia. Yhteisen omaisuuden hallinta ja huolto on heikkoa koska kukaan ei ole henkilökohtaisessa vastuussa. Monessa kaupungissa ja kunnassa on otettu käyttöön ns. elinkaarimalli jolla edellä kerrotut ongelmat voidaan välttää.

Elinkaarimallissa kaupunki tekee yksityisen yrityksen, rakentajan kanssa elinkaarisopimuksen, vaikka uuden koulun rakentamisesta. Yritys rakentaa sopimuksen mukaisen rakennuksen, koulun ja antaa sen kaupungin käyttöön. Yritys, rakentaja vastaa rakennuksen ylläpidosta ja huolloista sopimuksen mukaan sovitun ajan, esimerkiksi 30 vuotta. Rakennuksen laatu paranee, koska rakentaja sitoutuu hankkeeseen vuosiksi, esimerkiksi 30 vuodeksi. Kaupungin rahankäyttö ja budjetointi helpottuu koska investoinnin kustannukset on ennakoitavissa, jopa 30 vuodeksi. Rakennuksen ylläpito ja huolto paranee koska sen tekevät alan ammattilaiset säännöllisesti. Kaupunki voi myös tämän ansiosta keventää organisaatiotaan.

Esimerkiksi Myllyojan koulusta on rakennettava alueensa "kylätalo" jossa on koulu, päiväkoti,kokoontumistilat kyläläisille ja senioreille ruokailumahdollisuus. Päättäjien kannattaa tehdä opintomatka Vääksyyn, Aurinkovuoren uuteen kouluun, sieltä on paljon opittavaa mm.aurinkoenergian hyödyntäminen.


Tarjouspyynnöt on rakennettava niin että paikalliset puutalorakentajat pärjäävät ja hankkeet toteutetaan Itä- Hämäläisin voimin. Näin toteutettuna ”mallirakennukset” poikivat yrittäjille tilauksia muualta Suomesta. Ja työllisyys Itä-Hämeessä paranee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti