torstai 25. helmikuuta 2016

Oppi Lahden MM-esikisoista



Eero Leppänen kirjoitti ESS -lehdessä 24.2. ansiokkaasti MM-esikisojen onnistumisesta. Olen hänen kanssaan monesta asiasta samaa mieltä. Ei ole tulevien MM-kisojen onnistumisen kannalta hyvä merkki, jos tapahtuman johto ei tunnusta virheitään ja ota palautteesta oppia. Ei riitä, että tuntee seitsemän kohderyhmää hyvin, jos ei kuitenkaan saa niitä kohderyhmiä toimimaan haluamallaan tavalla. Konseptia pitää kehittää, muuttaa. Yleisötavoitteisiin verrattuna esikisat epäonnistuivat. Monet yhteistyökumppanit, myyjät eivät saaneet edes vuokria maksettua tuloillaan ja ensi vuodeksi myyntialueiden vuokrat nousevat. Järjestäjät aliarvioivat lähialueelta tulevia kisavieraita. Tapahtuma ei juurikaan näkynyt Lahden keskustassa, Heinolassa, Orimattilassa, Hollolassa. Yhdessä olisimme enemmän.
Seuraavassa muutamia kehittämisvinkkejä lisää: Lastenmaailma oli vaisu, olen esittänyt sinne kehittämisideoita, katsotaan tarttuuko järjestäjät täkyyn. Ruokamaailmassa ruokailun voisi järjestää laajemmalla alueella ja lyhyemmillä jonoilla ja TV ruuduista voisi näkyä kisoja, jolloin asiakkaat voisivat viipyä ruokamaailmassa kauemmin ja käyttää palveluja. Ulkoalueella juomapaikkojen avopöydät myös telttaan ja sinne TV-ruudut josta kisoja voi seurata. Maaliintuloaluetta pitää leventää, viimeistä kurvia loiventaa ja yleisön seisontakatsomoa kaventaa. Lipunmyyntiä netin kautta ennakkoon pitää kehittää, tarjota lippuja ennakkoon netistä edullisemmin. Talkooväen organisointia ja hyödyntämistä pitää parantaa ja suunnitella ennakkoon. Nyt oli liikaa epäselvyyttä ja tyhjäkäyntiä. Istumapaikkalaisille voisi jakaa sponsorin kustantamia peffanlämmittimiä

Suomalaisten menestyminen kisoja edeltävinä kuukausina, vaikuttaa tietystä kävijämääriin. Suurin tavoite on nostaa muutama mäkihyppääjä ja mieshiihtäjä  maailmassa kympin joukkoon. Säätä emme voi valita, mutta erilaisiin sääolosuhteisiin voimme varautua ennakkoon. Jos ilmastomuutos jatkuu,  5-10 vuoden tähtäimellä on mietittävä pitäisikö nämä isot talvikisat siirtää pohjoisemmaksi, Rovaniemelle ja suunnitella tänne etelään erilaisia isoja kesäkisoja, kuten Turkukin jo tekee.

Kehittämisterveisin Luomupekka 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti