sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Jokainen tulee vanhaksi...


Tällä otsikolla Kirsi Timonen kirjoitti Itä-Häme lehdessä 22.2. ansiokkaasti vanhuspalveluista. Olen monesta hänen esille nostamista asioista samaa mieltä. Hän käsitteli pääasiassa niitä palveluja jotka tehdään verorahoilla. Koska tulevaisuudessa käytettävissä olevat verorahat vähenevät, pitää miettiä nyt myös uusia toimintatapoja. On totta että lähiomaisten tukiverkko on harventunut, mutta valitettavasti asennekin on muuttunut, liian usein vanhus jätetään vain yhteiskunnan hoitoon. Naapuriapukaan ei toimi niin kuin ennen. Tarvitaan uusia toimintatapamalleja.
Meistä vanhuksista osa elää pitkään, toimintakykyisenä ja virkeänä ja osan toimintakyky heikkenee aikaisemmin. Kaupungin pitää nyt aktiivisemmin hyödyntää näiden virkeiden oloneuvosten toimintatarmoa ja auttamishalua. Vuosittain voisi huomioida, palkita aktiivisemmat yhdistykset ja avainhenkilöt. Meillä Heinolassahan jo Jyränkölä hoitaa tätä sektoria ansiokkaasti, mutta lisää toimijoita tarvitaan. Tarvitaan ulkoiluttajia, kaupassa - ja apteekissa kävijöitä, tarvitaan päivälehden lukijoita, keskustelijoita, auttajia pienissä kodin askareissa  ja tietotekniikan käytössä jne. Minullakin on tästä käytännön kokemusta, kun auttaa toista, se auttaa auttajaakin, tulee hyvä mieli ja koet itsesi tarpeelliseksi. Kun virkeillä vanhuksilla on jotain hyödyllistä tekemistä, heitä nähdään harvemmin terveyskeskuksessa.
Toinen sektori jota vanhuspalveluissa voisi hyödyntää ovat nuoret, opiskelijat. Yhdistetään elämän kaaret. Nuoret saavat vanhuksilta sitä arvokasta hiljaista tietoa joka tällä tavalla siirtyisi sukupolvelta toiselle. Vanhukset saisivat tietoa tämän päivän nuorten elämästä, koulusta, tietotekniikan hyödyntämisestä jne. Tätä toimintaa pitää jonkun organisoida, kaupunki, yhdistykset, Jyränkölä.
Vanhuspalvelut pitää nähdä isona kokonaisuutena eikä vain yhteiskunnan tuottamina palveluina. Tarvitaan yksityisten yritysten palvelut (esim. Mummola-ketju), hyödynnetään eri yhdistysten tarjoamia palveluja, hyödynnetään nuoria ja yksittäisiä, aktiivisia henkilöitä.Heinolassa on jo runsaasti tarjolla monipuolisia liikuntapalveluja vanhuksille, kuten terveysliikuntakaupungille kuuluukin.
Heinola on ihmisen kokoinen pikkukaupunki, tehdään tästä turvallinen asuinpaikka myös vanhuksille, ei jätetä ketään yksin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti