torstai 11. helmikuuta 2016

"Kolmas sektori tuhoutuu"Näin kirjoittaa EU parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen suomalaisten virkamiesten toiminnasta ja EU sääntöjen tulkinnassa. Sirpan mukaan Suomi on itse tulkinnut väärin EU:n kilpailusääntöjä ja pilannut kansalaisyhteiskunnan mahdollisuudet tuottaa palveluja. Suomi kilpailuttaa täysin turhaan kansalaisjärjestöjen toimintaa. Suomessa on eurooppalaisittain harvinaisen laaja kolmas sektori.
Eu:n kilpailulainsäädännön tarkoitus on ollut, ettei valtiontukia käytetä väärin. Että isot yritykset eivät vääristä markkinointia. Meillä ei luoda mitään lisäarvoa kilpailluttamalla kolmannen sektorin palveluja. Sirpa selvityksen mukaan missään Euroopan maassa ei ole tehty tällaista Suomen tulkintaa. Myöskään komission virkamiesten tulkinta lainsäädännöstä ei tue Suomen tulkintaa.
Olemme Suomessa tulkinneet todella pahasti pieleen tätä lainsäädäntöä. Tulkintamme on, että jos järjestöt saavat raha-automaattiyhdistykseltä tukea, niin sitten ei voida ostaa suoraan palveluita eli joudutaan kilpailluttamaan. Tästä ei synny mitään lisäarvoa. Sirpan mukaan EU:n kilpailusäännöt ja niiden tulossa olevat uudistukset eivät estä järjestöjä tarjoamasta edullisia palveluja vapaaehtoistyön ja julkisten avustusten turvin. Järjestöjen palvelutuotannon voisi Sirpan mukaan rinnastaa yhteiskunnan julkisiin palveluihin, joita ei koske kilpailulainsäädännön rajoitukset.
Myös viranomaisten, poliisin, pelastuslaitoksen, terveystarkastajan tiukat tulkinnat vaikeuttavat pienyrittäjien toimintaa ja pienimuotoisten tapahtumien järjestämistä. Lisäksi tulkinnat vaihtelevat eri kunnissa ja maakunnissa. Viranomaiset eivät halua käyttää valtaansa alakanttiin vaan aina yläkanttiin. Viranomaisen pitäisi olla yrittäjän, tapahtumanjärjestäjän kumppani, ratkaista mahdolliset tulkinnat ja ongelmat yhteistyöllä. Näissäkin tapauksissa vertailu eurooppalaisiin tulkintoihin, osoittaa että Suomessa säädöksiä tulkitaan liian tiukasti yläkanttiin.

Valvonnasta ja pilkunviilauksesta yhteistyöhön, yhdessä olemme enemmän!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti