perjantai 2. huhtikuuta 2021

 


Lisää vaihtoehtoja senioriasumiseen

Tällä hetkellä ikääntyvälle eläkeläiselle on tarjolla tietysti kotona asumista tilattavien palvelujen avulla. Senioritalot, kerrostalot on suunniteltu ikäihmisille, jossa asutaan omassa tai vuokra-asunnossa ja tarvittavat palvelut tilataan ulkopuolelta. Palvelutalossa tarvittavat palvelut ovat ympärillä ja apu lähellä. Hoivakodissa taas tarjotaan hoitoa ja hoivaa läpi vuorokauden, ulko-ovet ovat lukittuna koska asukkaina on muistisairaitakin.

Mielestäni tarvetta olisi seniorikodeille, jossa kannustettaisiin omatoimisuuteen ja oltaisiin lähellä luontoa. Talossa asuisi 10-15 eläkeläistä ja sitä pyörittäisi perheyritys. Talon asukkaat osallistuisivat talon töihin voimiensa ja halunsa mukaan, ruuanlaittoon, kattamiseen, siivoukseen, eläinten hoitoon (kanat, lampaat, kissat, koirat), puutarhanhoitoon (kasvimaa, marjapensaat, kukkapenkki jne.). Asukkaat tekisivät retkiä lähiluontoon, nähtävyyksiin, teatteriin, tapahtumiin. Väitän että tämä aktiivinen, yhteisöllinen, kodinomainen asuminen luonnon keskellä kiinnostaa monia eläkeläisiä. Tämä toiminta toisi piristystä monelle kylälle ja loisi kysyntää luomu-ja lähiruoalle.

Sopivia paikkoja tällaiselle toiminnalle olisivat esimerkiksi maaseudulta lopetettavat koulut, seurakuntakodit tai maatilat. Valitettavasti moni kunta ei ole tätä mahdollisuutta tiedostanut ja koulu on myyty edullisesti johonkin muuhun käyttöön tai annettu kyläyhdistykselle kylätaloksi. Myös seurakunnat ovat myyneet tähän käyttöön sopiva kiinteistöjään muuhun käyttöön. Päijät-Hämeessä yksi yrittäjäperhe etsii sopivaa kohdetta tällaiselle toiminnalle.

   Toinen uusi vaihtoehto voisi olla ”Mummokylä” joka muodostuisi 6-10 puurakenteisestä 25m2 ja 50m2 punaisista ja keltaisista mökeistä. Mökit olisivat                                                                                                                                                              vuokramökkejä. Kylän keskellä olisivat marjapensaat, omenapuut, kasvimaat, grillikota, puutarhakeinu. Kylällä olisi yhteinen ”talonmies”/isäntä, joka hoitaisi kiinteistöt ja ulkoalueet asukkaiden kanssa ja tarvittavan avun mökkien asukkaille. Talonmies/isäntä järjestäisi asukkaille myös yhteisiä retkiä lähiluontoon, teatteriin, kaupunkiin. Tähän tulevaisuuden projektiin pitää saada kunta ja Eu-rahastot mukaan. Tässä yhden pisteen vihje Asuntomessujen järjestäjille.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti