perjantai 3. huhtikuuta 2020

Miksi muuttaisin maalle?




Ennen korona-epidemiaa tehty tutkimus kertoo, että lähes miljoona suomalaista voisi harkita muuttoa maalle eläviin kyliin ja pikkukaupunkeihin. On ennustettu ,että tämän korona-epidemian jälkeen muuttohalut maaseudulle vahvistuvat. Ennusteen toteutuminen vaatii uusia konsepteja, rohkeita päätöksiä tulevaisuuteen.

Isoissa kaupungeissa on kaikkea enemmän, mutta lopulta ihminen tarvitsee ja tulee toimeen aika vähällä. Maalla on kaikkea mitä ihminen tarvitsee ja kaipaa. Maalla asuvat ovat tutkitusti kaupunkilaisia onnellisinpia. Palvelut ovat saatavilla verkossa ja työt voi tehdä etätyönä, hyvät yhteydet lähimpään kaupunkiin. Maaseutukaupungit ova ihmisen kokoisia, kaikki lähellä turvallisesti. Elävät kyläyhteisöt ovat turvallisia,lämpimiä ja ihmiset avuliaita. Luonto on aina läsnä 24/h ja elämä on stressittömämpää. Lapset voi laittaa turvallisesti pihalle leikkimään.

Tällä hetkellä monessa maaseutukaupungissa ja kunnassa ei ole panostettu eläviin kyliin ja niiden kaavoituksen kehittämiseen, tontti ja vuokra-asunto tarjontaan ja palvelujen kehittämiseen, päivähoito, koulu, kauppa. Myös maaseudulla sijaitsevien asuntojen hintakehitys huolestuttaa.

Nyt on kehitetty kuntien avuksi uuden asumisen malli ”Älykylä”. Konsepti mahdollistaa uudisrakentamisen maalle ilman pankkien lisävakuusvaatimuksia ja tarjoaa edullisinman asumisen ratkaisun laadusta tinkimättä. Konsepti on omistus ja vuokra-asumisen välimuoto, jossa asukkaat ovat vuokralaisia ja omistajia osuuskunnassa. Älykylässä älykkyys on paljon enemmän kuin älyteknologian ratkaisu. Siihen liittyy älyteknologia, energiaomavaraisuus, asumiskustannusten kohtuullisuus, ihmisen hyvinvointi, yhteisöllisyys, asukkaiden taloudellinen ja henkinen hyvinvointi, luonnon läheisyys, ilmasto- ja ympäristöystävällinen asuminen. Asukkailla on hyvä olla ja he voivat elää onnellista elämää.

Älykylä -konseptin kehittäjä on toimitusjohtaja Jyri Laurila, Arctic Smart Village Oy

Ps. Tätä konseptia kannattaisi Heinolan harkita Vierumäelle tai Lusin-kirkonkylään
Olen itse maaseutukylästä kotoisin, tehnyt töitä maaseudun pienyrittäjien kanssa. Uskon tähän hankkeeseen ja toivon että sitä hyödynnetään. Nopeat syövät hitaat.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti