tiistai 17. joulukuuta 2019

Yki 800000 suomalaista haaveilee muuttoa maaseudulle






Keski-Euroopassa todettu trendi, maallemuuton kasvusta on nyt rantautumassa myös Suomeen. Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn mukaan maalle muuttamista suunnittelee vakavasti yli 800000 ihmistä ja yrittäjistä kolmannes. Haaveilevia on enemmän työikäisissä kuin eläkeläisissä. Pääkaupunkisedulla on vähiten maalle muuttoa haikailevia, ilmeisesti eivät uskalla muuttaa kehä kolmosen toiselle puolelle ja eivät tunne maaseudun asumisen etuja tänään ja tulevaisuudessa. Viimeaikaisten tukimustenkin mukaan metsällä liikkuminen edistää terveyttä, vähentää tressiä jne. Tämä on erittäin hyödyllistä lapsille.

Osa poliitikoista toistaa teemaa ”pidetään koko Suomi asuttuna” hyvä tavoite mutta miten? Ei ole vielä esitetty yksityiskohtaisia keinoja tavoitteen toteutukseen. Itse olen ehdottanut vielä elävien kylien ja pikkukaupunkien selvittämistä maakunnittain. Näille kylille ja kaupungeille laaditaan viiden vuoden kehitysohjelma. Hallituksen aavustaja armeijasta irroitetaan yksi asiantutija jokaiseen maakuntaan johtamaan tätä kehitystyötä ja hyödyntämään EU:n rahoitusvaihtoehtoja. Jokaiseen kylään ja kaupunkiin nimetään myös vetäjä ”Kylähullu”. Työlistalle tulevat mm.

-hyödynnetään onnistuneita esimerkkejä kylien ja pikkukaupunkien kehittämisestä
-pienten yksiköiden elinolojen turvaaminen (koulut,päiväkodit, kaupat)
-lähiterveyspalvelujen kehittäminen ja turvaaminen
-etätyömahdollisuuksien kehittäminen
-yhteisöllisyyden vahvistaminen, kaikki asukkaat mukaan kehittämistyöhön
-pienyrittäjien toimintaedellytysten parantaminen
-maaseutumatkailun ja lähiruoan tuottamisen kehittäminen
-julkisen liikenteen kehittäminen
-tyhjinä oleviin asuntoihin asukkaita esim. maahanmuuttajia

Tämän kehityssuunnan tukeminen helpottaa paineita pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa. Tämä kehityssuunta turvaa myös lasten kasvuympäristön paranemisen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti