maanantai 2. joulukuuta 2019

Euroopan Ympäristöpääkaupungin velvoitteet






Lahti on Euroopan Ympäristöpääkaupunki 2021.Mitä tämä velvoittaa? Ensinnäkin on parannettava omia toimia ympäristön ja asukkaiden hyväksi. On saatava jokainen lahtelainen kantamaan oman kortensa kekoon, se tapahtuu vain yhteistyöllä, yhdessä olemme enemmän. Vielä ei ole esitetty merkittäviä kehittämiskohteita lahtelaisille ja yrittäjille. Itse olen ehdottanut yhdeksi tavoitteeksi Suomen Luomupääkaupunkia. Se loisi samalla työtä ja toimeentuloa koko maakuntaan. Tähän ideaan ei ole kukaan vastannut.

Mielestäni komea titteli ”Ympäristöpääkaupunki”edellyttää toimia Lahdessa, ja esimerkkejä koko Suomelle, myös Euroopalle. Tähän ehdotan eurooppalaisen yhteistyökaupungin valitsemista. Ehdotan Espanjan Fuengirolaa. Olin siellä pari kuukautta kuntoleirillä (sauvakävelyä 700km ja D-vitamiinia 56pv) ja samalla seurasin jätehuoltoa, kierrätystä. Kokemukseni perusteella siellä olisi suomalaiselle osaamiselle tilausta. Lisäksi siellä on lähes 20000 suomalaista asumassa pysyvästi ja lomalla, he voisivat tarjota projektissa ”vierihoitoa” paikallisille ja muille lomailijoille.

Lahden pitäisi perustaa EU:n tuella yhteistyöprojekti Fuengirolan kaupungin kanssa. Projektissa työstetään Fuengirolasta ympäristöasioissa esimerkkikaupunki Euroopan muille lomakaupungeille. Laaditaan prosessikaavio jätteiden kulusta kodin ja ravintolan keittiöstä keräilypisteisiin ja sieltä edelleen lajittelukeskuksiin. Organisoidaan tölkkien ja pullojen kierrätys. Vähennetää ruokahävikkiä kotona ja ravintoloissa.Opastetaan lomailijoita kotimaansa kielellä lajittelemaan ja kierrättämään jätteensä myös lomapaikkakunnalla. Tulevaisuudessa ympäristöasioiden hallinta edelläkävinä on myös matkailuvaltti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti