perjantai 4. elokuuta 2017

Mitä merkitsee terve rakentaminen?


Iiro Viinanen ja Esko Nurminen ovat kirjoittaneet ansiokkaasti homeongelmien syistä ja ratkaisuvaihtoehdoista. Itse olen ihmetellyt miksi niitä pääasiassa esiintyy kuntien rakentamissa tai rakennuttamissa rakennuksissa? Vähemmän samojen rakennusliikkeiden rakentamissa kerrostaloissa. Kuntien rakennushankkeissa näyttää vastuut olevan epäselvempiä ja mutkikkaampia kuin muiden rakennusprojekteissa. Toinen merkittävä tekijä on kiinteistön hoito. Kun esimerkiksi kouluilla oli talonmiehet jotka vastasivat paikan päällä kiinteistön kunnosta ja hoidosta, homeongelmia oli paljon vähemmän ja ne olivat pienempiä. Kun talonmiehet poistettiin, säästettiin väärässä paikassa. Me ei tarvita välttämättä uusia lakeja, vaan nykyisten lakien parempaa noudattamista ja maalaisjärkeä.

Mitä pitäisi tehdä että uudet rakennettavat koulut eivät homehdun?

Julkisessa rakentamisessa vastuut on määriteltävä nykyistä tarkemmin. Nyt vastuut hämärtyvät moniportaiseen organisaatioon. Päättäjät ja virkamiehet kinastelevat keskenään vastuista. Laiminlyönneistä on oltava myös seuraamuksia. Myös rakentamisvaihtoehtoja on useita, esimerkiksi ”elinkaarimalli” jossa vastuut ovat selvemmät.

Rakentamisaikatauluihin lisättävä aikaa puoli vuotta nykykäytäntöön verrattuna. Suunnittelijoille on annettava reunaehdot, esimerkiksi räystäiden pituudesta, sokkeleiden korkeudesta, tehokkaasta ja toimivasta ilmanvaihdosta, mistä korvausilma otetaan jne. Myös rakennuksen päämateriaali on arvioitava huolella, sijainti ja käyttö huomioiden. Vaihtoehtoja ovat mm. betoni, tiili, puu paikan päällä rakennettuna tai elementteinä.

Tarjouspyynnöissä tulee mainita mm. kauanko betonin tulee kuivua ennen kuin se pinnoitetaan, kosteuseristyksen vaatimukset, mitään rakennusvaiheita ei saa laittaa ”umpeen” ilman rakennuksen valvojan lupaa jne. Valvojan on käytävä rakennustyömaalla nykyistä useammin, ennakkosuunnitelman mukaan. Kuntien on parannettava tarjouspyyntöosaamistaan.

Kun rakennus, koulu on valmis, sille on nimettävä vastuuhenkilö kiinteistönhoitoon. Vastuuhenkilö on perehdytettävä tehtäväänsä, sillä tänään ja huomenna kiinteistössä on paljon uutta tekniikkaa joka on hallittava. Menneestä löytyy paljon huonoja esimerkkejä. Ilmanvaihto katkaistaan kesäksi ja yön ajaksi, muka säästösyistä. Haloo, missä on insinöörien, teknikoiden ja isännöitsijöiden osaaminen?

Nämä kehittämistoimet nostavat kustannuksia tietysti lyhyellä tähtäimellä, mutta pidemmällä ajalla remonttikustannuksia säästyy monikerroin enemmän. Lisäksi asukkaat, lapset eivät altistu monille homeongelmille, säätöjä tulee terveydenhoitokustannuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti