maanantai 7. elokuuta 2017

Vaatimuksien puhumattomat tavoitteet


                                                                                        

Peruskoulujen ja päiväkotien luokkakokojen pienentäminen on opettajien ja lastenhoitajien ammattiyhdistysten tavoitteena. Tavoitellaan 20 oppilaan luokkia. Minun oppikoululuokallani oli aikanaan 40  oppilasta. Tästä huolimatta minun ikäluokkani on menestynyt työelämässä hyvin. Näiden ammattiyhdistysten tavoitteena on luokkakokojen pienentäminen ja opettajien, lastenhoitajien työpaikkojen lisääminen. Minun mielestäni 30 oppilaan luokkakoko olisi realistinen tavoite. Pitää panostaa opettajien ammattitaitoon, uusien oppimistapojen hyödyntämiseen ja opetuksen sisältöön.

Samoin vanhustenhoidossa hoitajamitoitukset ovat liittojen mielestä pielessä, eli liian alhaiset. Jos hoitajamitoituksia nostetaan, alan työpaikat lisääntyvät. Tässä ei huomioida sitä, että hyvää hoitoa voi parantaa myös muillakin keinoin kuin käsiparia lisäämällä. Keskiarvoilla pelaaminen ei toimi, sillä eri hoitopaikoissa hoidettavat ja tarve ovat erilaisia. Hoitopaikkojen kannattaisi erikoistua (dementia, liikuntakyvytön, itsenäisesti toimeen tuleva) jolloin mitoitukset ja hinnat olisi helpompi määritellä potilaan tarpeen mukaan.

Nyt tuomarien mielestä turvapaikanhakijoiden palautuspäätökset on tehty liian kevyin perustein ja lainsäädännön helpottaminen näiltä olisin oli virhe. Tämä tietysti vähentää tuomareiden tarvetta ja käyttöä. Nyt tuomarit vaativat uusien lakien kumoamista, jolloin tuomarit voivat taas laskuttaa valtiota kovan tuntitaksansa mukaan ja tehdä pitkiä korvausvaatimuksia. Suomessa on elettävä voimassaolevien lakien mukaan, varsinkin tuomarien.


Osa myyjien ammattiyhdistyksistä paheksuu itsepalvelukassojen yleistymistä. Pelätään, että kassamyyjien työpaikat vähenevät. Kokemuksesta tiedän että näin ei tapahdu, ainakaan lähivuosina. Itsepalvelukassojen avulla kauppa selviää paremmin ruuhkista ja kasvavasta volyymista. Lisäksi osa asiakkaista (noin 20-25%)tykkää asioida itsepalvelukassalla, omassa rauhassaan, tämä on heille palvelun paranemista. Valinnanvapaus myös kassapalveluissa lisääntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti