maanantai 27. kesäkuuta 2016

Lokaali -tapahtuma Heinolassa 9-11.9.2016


Suomen Kylätoiminta ry järjestää kerran vuodessa Lokaali-tapahtuman ja Avoimet Kylät –tapahtuman. Lokaali= paikallinen. Lokaali on valtakunnallinen paikallistoimijoiden juhla. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään jo 32. kerran Heinolassa 9-11.9.2016. Juhlaseminaarissa palkitaan valtakunnallinen Vuoden Kylä, Vuoden Maaseutukasvo, Vuoden Maaseututoimija ja Kylätoiminnan Tiennäyttäjät. Lauantaina vieraille ja paikallisille on järjestetty erilaisia retkiä Päijät-Hämeen kylille linja-autoilla ja Leila-laivalla.  Heinolan torilla on lauantaina Lokaali- Kylätori. Pääjuhla on sunnuntaina WPK- talolla.

Suomessa on jo noin 15 vuoden ajan, Valtakunnan Kylähullujen Killan valitsema raati  valinnut joka toinen vuosi valtakunnan Kylähullun. Iitin Vuolenkoskelta valittiin valtakunnan 10. kylähulluksi 2009, maaseutuyrittäjä Seppo Lehtinen. Seppo on ollut Vuolenkosken kylän ”kehitysmoottori ”. Seppo toteaa että tätä työtä ei tehdä rahasta vaan rakkaudesta. ”Vuolenkoski on Iitin Ahvenanmaa, täältä löytyy melkein kaikki mitä elämiseen tarvitaan”, Seppo kertoo.  Iitti ja Vuolenkoski ovat päättäneet liittyä Päijät-Hämeeseen. Vuolenkoski on hyvä esimerkki, vaikka Heinolalle, mitä hyvä yhteistyö merkitsee, asukasluku kasvaa, palvelut säilyvät, uutta rakennetaan.

Sepon johdolla Suomen kylähullut saapuvat vanhoilla traktoreilla Heinolan torille la 10.9.2016 klo 8. Jokaisen traktorin kyydissä on yksi Heinolan ”silmäätekevistä” kyydittävänä ja yhdessä peräkärryssä on iso kattilallinen uutispuuroa jota he jakavat aamuvirkuille ja sen jälkeen esittelevät ohjelmalavalla taitojaan ja tarinoitaan.

Lokaali- Kylätorilla  Heinolan kylät esittelevät toimintaansa ja elämää kylillä. Myynnissä on kädentaitajien tekemiä tuotteita, lähiruokaherkkuja ja kirpputorien helmiä. Ohjelmalavalla esiintyy myös kylien musikantteja ja sanaseppoja. Heinolan museolla on Anja Juurikkalan –näyttely ja Kahvila torilla on Vanhaa Heinolaa esittelevä taidenäyttely. Apulannan elokuva ”teit meistä kauniin” Elokuvateatteri Elo pe 9.9. klo 20

Lisäteitoja ja ilmoittautumiset  www.phkylat.fi/lokaali.php

Kylien kehittämisen puolesta, Luomupekka Rusila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti