keskiviikko 3. elokuuta 2022

 



Hävikin pienentämisestä suurimmat säästöt

Kotitalouksien suurin säästöä aiheuttava toimenpide on ruokahävikin pienentäminen. Tutkimusten mukaan kotitalouksien keskimääräinen ruokahävikki on noin 20%. Hävikkiä voidaan vähentää suunnittelemalla viikon ruokalista ennakkoon, ennen kauppaan menoa ja tarkistetaan mitä jääkaapissa ja pakastimessa on. Oikeat ostomäärät, hamstrata ei kannata, kaupat ovat auki joka päivä. Oman kaupan nettisivuilta kannattaa tarkistaa tarjoukset kauppapäivänä ja hyödyntää ne ruokalistassa. Kannattaa muistaa, että viimeinen myyntipäivä ei tarkoita viimeistä käyttöpäivää. Kannattaa hyödyntää myös ostot suoraan tuottajilta, jos niitä on lähiseudulla. Kotona valmistettu ruoka on monesti terveellisempää ja edullisempaa kuin valmisruoat, einekset. Marttojen nettisivuilta löytyy hyviä säästövinkkejä. Metsämarjojen kerääminen helpottaa ruokakustannuksia ja parantaa kerääjän kuntoa. Kerrostaloasukas voi vuokrata kasvimaan kunnalta ja omakotiasuja voi hyödyntää pihassaan kasvimaata, teko ohjeet löytyvät myös Marttojen sivuilta. Järkevällä kotikalastuksella vaikutetaan myös ruoan hintaan ja terveyteen.

Kaupan hävikkiä pienentämällä vältetään osa ruoan hinnankorotuksista. Ruokakaupan hävikki vaihtelee tuoteryhmästä riippuen 2-6 % .  Hävikkiä pienentää valikoimien supistaminen, rinnakkaistuotteiden karsiminen, kotimaisuuden suosiminen, oikeat tilausmäärät menekin mukaan, oikeat säilytyslämpötilat, ovelliset kylmähyllyt, nopea reagointi päiväysten vanhenemiseen, vähennetään hävikkiä aiheuttaneiden tuotteiden toimituspäiviä, ja ilmoitetaan niistä hyllynreunassa esim. ”Mustamakkaraa tulee aina perjantaisin”, tiedostetaan miten eri viikonpäivät vaikuttavat tuotteen menekkiin. Lahjoitetaan ”pakollinen” hävikki niitä hyödyntäville järjestöille, yhdistyksille.

Näillä kuluttajan ja kaupan toimenpiteillä hillitään ruoan hinnan nousua. Ei tarvita valtion tukiaisia. Kotimaisesta ruoasta kannattaa maksaa vähän enemmän, koska se on terveellistä, turvallista, luo työtä Suomeen ja turvaa varmuusvaraston

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti