keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

 


Heinolasta Unikeon pääkaupunki?

Nykyisin valtakunnan Unikeko valitaan Naantalissa 27.7. Vesiparannus ja kylpylälaitostoiminta saapui Suomeen Keski-Euroopasta Skandinavian kautta 1880-luvulla, niin myös Naantaliin. Nykymuotoinen Unikeon valinta otettiin käyttöön 1959. Naantalissa karnevaali- ja markkinatapahtuma kestää kolme päivää. On käsityöläismarkkinat, opastettuja kierroksia kaupungilla, lasten pukukisa, musiikkiesityksiä, aamuhölkkä klo 5.30, herätyskulkue klo 6.00, laituritanssit aamulla, laivaristeilyjä, puistopiknik, iltavesper kirkossa jne. Tänä vuonna 2022, valittua Unikekoa rouva Jenni Haukiota ei voitu pudottaa mereen, koska siellä oli liikaa sinilevää. Ilmastomuutoksen vaikutukset huolestuttavat. Näyttää että myös tulevina vuosina Unikeon heittäminen mereen kokee monenlaisia esteitä, valitettavasti. Siksi on syytä pohtia muita paikkakuntia valtakunnallisen Unikeon valintaan, joissa Unikeko voidaan herättää perinteisesti veteen pudottamalla.

Historia kertoo Heinolasta ” Luonnonihanuutensa ja terveydellisessä suhteessa, tavattoman suotuisan asemansa tähden, korkealla kuivalla hiekkakankaalla, jota mahtavat havumetsät ympäröivät sekä puhtaan ja leudon sisämaailmastonsa tähden Heinola sopii erittäin hyvin kylpylä ja parannuspaikaksi” Heinolan kylpylälaitoskausi toimi 1892-1943, kesäresidenssi. Lähes samoilla perusteilla Tahko Pihkala löysi Heinolasta paikan Suomen Urheiluopistolle, Vierumäeltä. Kylpylälaitoksessa Unikeon valinta oli ratkiriemukas ohjelmalisä kylpylävieraiden ja kaupunkilaisten kanssakäymiseen. Nykymuotoinen Unikeon valinta käynnistyi 1995 Heinolan Seuran toimesta ja jatkuu tähän päivään saakka. Unikeko mallia 2022 on rovasti Ahti Peltonen. Unikeolla on käsityöläisten tekemä, hieno sininen asu myssyineen ja nimilappuineen. Unikeko haetaan kotoa vanhan paloauton lavetille ja ajelutetaan häntä torvet soiden ympäri kaupunkia. Paloauto saapuu Kylpylän rantaa klo 9.00 jossa satapäinen väki odottaa ja arvuuttelee Unikeon henkilöllisyyttä. Puhallinorkesteri soittaa tahdit ja Unikeko kannetaan paareilla, viltti päällä virkistävään Kymen virtaan, jossa sinilevät eivät viihdy. Kylpylän rannassa yleisölle tarjotaan musiikin lisäksi ruispuuroa ja pullakahveja. Perinteeseen kuuluu myös opastetut kaupunkikierrokset ja tikkakisa Unikeot vastaan yleisön edustajat.

Jos Heinolan saisi oikeudet valita valtakunnallinen Unikeko, tapahtumasta tehtäisiin kolmipäiväinen, monipuolinen Unikeko-tapahtuma. Varmasti Suomen kuuluisalla kesäteatterin näyttämöllä esitettäisiin ”Kylpyläkaupungin historiaa” hauska teatteriesitys. Heinola on jo terveysliikuntakaupunki, kesäkaupunki ja Suomen Joulupuukaupunki, yli 200 valaistua joulupuuta. Pieni kaupunki, suuri elämä.

Heinolan Unikeko 2008

Ps Kuvassa 27.7. paikalla olleet Unikeot, vuoden 2022 Unikeko sinisessä asussa ja myssyssä, lappu rinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti