torstai 11. elokuuta 2022




”Kansantuote” hyötykäyttöön

Miksi Suomessa ei kunnolla tutkita ”kansantuotteen” (kakka ja virtsa) hyödyntämistä? TV1:ssä oli puhutteleva, herättävä ohjelma aiheesta ”Paska Juttu” Tutkimuksissa on jo selvinnyt, että yhden ihmisen tuottama kansantuote kasvattaisi hänen tarvitsemansa viljamäärän eli kalliita lannoitteita ei tarvittaisiin. Tulevaisuudessa vesivessa tulee liian kalliiksi. Uudenlainen kuivakäymälä toimii edullisemmin, se erittelee kakan ja virtsan. Kakasta syntyy vuosien saatossa ravinnerikasta multaa ja vitsa hyödynnetään lannoitteena. Tämä on erittäin edullinen ratkaisu kompostin lisäksi omatotitaloissa ja kesämökeillä. Ei tarvita rakentaa kalliita likakaivoja ja maksaa niiden tyhjennyksestä. Uudenlainen kuivakäymälä on ulkonäöltään vesivessan näköinen eikä hajuhaittoja ole. Mikäli virtsaa ei käytetä omalla tontilla, se voidaan kerätä kunnan yhteiseen astiaan, josta viljelijät voivat sitä hyödyntää. Uusi toimintatapa vähentää merkittävästi veden käyttöä. Toimivia esimerkkejä on jo olemassa kymmeniä Suomessakin. Tämän mallin sisäänajo voidaan aloittaa jo 2024. Kannattaa lisätä tulevaan hallitusohjelmaan uuden jätelain synnyttäminen.

Kuntien keskustoista, kerrostaloista kerätään kansantuotteet puhdistamoihin kuten nytkin, mutta puhdistamoiden toimintaa muutetaan. Puhdistamossa eritellään kakka multausprosessiin ja virtsa lannoiteprosessiin ja puhdistettu vesi vesistöön. Prosessissa syntynyt multa hyödynnetään kunnan puutarhatöissä ja ylimääräinen myydään kuntalaisille. Lannoitteeksi sopiva virtsa hyödynnetään puuarhoilla ja osa myydään maatalousyrittäjille lannoitteeksi. Virtsan hyödyntäminen lannoitteena vaatii kuulemma joidenkin lakien muuttamista. 

Minun nuoruudessani maalla hyödynnettiin eläinten ja ihmisten jätökset pellolle, lannoitteeksi, ei käytetty keinolannoitteita. Pitäisikö ottaa uudelleen käyttöön maaseudulla, omakotialuilla nykytekniikkaa hyödyntäen? Saataisiin merkittäviä säästöjä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti