Onko lähiruoka ja luomu kallista?
On, jos
verrataan pelkkää hintaa, eikä huomioida laatua, jäljitettävyyttä,
kasvinsuojeluaineiden ja lääkkeiden käyttöä, pitkiä kuljetusmatkoja eikä
työntekijöiden työoloja, eikä sitä, että osa maksamistamme euroista menee
ulkomaille.
Moni
suomalainen sanoo, että ruoka on kallista ja samaan aikaan hän heittää
ruuastaan 15-20% hävikkiin, jäteastiaan. Samoin suomalaisella ei ole koskaan
mennyt palkastaan niin vähän rahaa ruokaan kuin tänään. Eli palkat ovat
nousseet enemmän kuin ruoan hinta.
Suomen
puhtaassa luonnossa ja yöttömässä yössä kasvaneet luomutuotteet ovat luomun
luomua verrattuna keski-Euroopassa kasvaneisiin. Luomutuotteiden kasvatuksessa
ei ole käytetty mitään ”myrkkyjä”, kasvinsuojeluaineita, tuotantoeläimiä ei ole
rokotettu kielletyillä lääkkeillä, ja ne pääsevät luontaisesti liikkumaan
talvella ja kesällä. Nyt kun luomutuotteiden kysyntä ja volyymi ovat kasvaneet
ja logistiikka järkeistynyt, hinnoissa ei ole enää mitään ”luomulisää”. Kaikki kotimainen
luomu ei ole lähiruokaa, sillä osa tulee eri puolelta Suomea.
Lähiruoka
edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Lähiruoan
ja luomun tuotantoketju on läpinäkyvä ja kun ne tuotetaan lähiseudulla
asiakkaat useimmiten tuntevat tuottajat. Tilamyyntiä ja torimyyntiä tuottajat monesti
hoitavat itse ja saavat palautetta asiakkailtaan suoraan. Kun tuottajan ja
asiakkaan välissä ei ole välikäsiä, hintakin on edullisempi. Ostamalla
lähiruokaa, maksamasi eurot jäävät hyödyntämään kotiseutusi aluetaloutta ja
parannat Suomen huoltovarmuutta kriisitilanteissa. Monet tilat järjestävät tiloilla avointen
ovien päiviä, jolloin asiakkaat voivat käydä tutustumassa tilan tuotantoon,
eläimiin. Parhaillaan netissä pyörii video, jossa esitellään maitotilan elämää,
lehmiäkin omilla nimillään ja selvitetään lapsille mistä se maito tulee. Asiakkaan
luottamus kotimaiseen lähiruokaan ja luomuun vahvistuu. Ja kun volyymi kasvaa
hintaerot tasoittuvat eli suomalainen lähiruoka ja luomu ei ole kallista.
Laadusta ja mausta kannattaa maksaa.
Pekka Luomupekka
Rusila
Euroopan ympäristöpääkaupungin yksi tekijä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti