maanantai 18. tammikuuta 2021

 



Euroopan ympäristöpääkaupungin 2021 Innovaatiokisaan ehdotus:

Päätöksentekoon osallistuvien kuntalaisten aktivointi

1.    Kaupunki velvoittaa kaikkia lautakuntia kuulemaan sen alueen kyläyhdistystä tai kaupunginosayhdistystä ennen päätöksentekoa. Eli pyydetään virallinen lausunto. Tämä helpottaa päätöksentekijöitä ja virkamiehiä, koska ne saavat yhdestä paikasta kyseisen alueen mielipiteen kannanoton. Kun suunnitelma, esitys menee päätettäväksi esimerkiksi hallitukseen, esityksen liitteenä pitää olla ko. alueen virallisen yhdistyksen lausunto. Kaupunki laatii rekisterin alueista ja siellä toimivasta yhdistyksestä, joka edustaa koko aluetta, kylää. Samaan rekisteriin puheenjohtajien ja sihteerien nimet ja sähköpostiosoitteet. Kaupunki nimeää yhden virkamiehistä oto. kyläasiamieheksi, joka käy tarvittaessa yhdistysten kokouksissa ja pitää yhteyttä puheenjohtajiin ja valvoo prosessin toteutumista ja kehittämistä.

 

2.    Tämä motivoi kylien ja kaupunginosien yhdistyksiä aktivoitumaan aluettaan koskevissa suunnitelmissa ja päätöksissä. Tämä myös piristää yhdistysten toimintaa, koska koetaan että sillä on ihan oikeasti vaikutusvaltaa. Siellä missä ei vielä ole mitään alueen yhdistystä, tämä aktivoi sen perustamista. Alueella aktiivisesti toimiva yhdistys lisää alueen viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä. Tästä on hyvä esimerkki Vuolenkosken kylä. Aktiiviset kylät, kaupunginosayhdistykset toteuttavat parhaiten myös ympäristötavoitteita.

 

3.    Kaupunki kutsuu ennen syksyn budjettikokousta kyläyhdistysten/kaupunginosayhdistysten puheenjohtajat yhteiseen palaveriin, jossa käsitellään alueiden esityksiä kaupungin budjettiin seuraavalle vuodelle. Tämä taas aktivoi ja motivoi puheenjohtajia.

 

Tämän hankkeen toteuttaminen ei maksa paljon. Rekisterin teko ja sen ajan tasalla pito ja vuosittain puheenjohtajien kokouskulut. Enemmän tämän toteuttaminen vaatii uutta asennetta ja halua muuttaa nykyisiä toimintatapoja. Ei tarvitse rakentaa uusia organisaatiotasoja, pyrokratiaa, hyödynnetään nykyisiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti