torstai 30. tammikuuta 2020

Lanun puistoon satamasta tulevat kuntoportaat






Tein aloitteen Lanun puiston kuntoportaista Lahden sataman kaavaesittelyssä 2018 Ravintola Lokissa ja ESS yleisönosastokirjoituksessa. Sen jälkeen Kristillisdemokraattinen puolue teki ideasta valtuustoaloitteen. Silloin idea oli jo virkamiehillä valmistelussa. Portaat Satamasta Lanun puistoon valmistuvat tämän vuoden aikana, toivottavasti. Miten portaita hyödynnetään?

Portaat toimivat kuntoportaina ja kävelyportaina Lanun puistoon. Lanun puiston ylätasanteeen aukiolle pitäisi tehdä lasten leikkipuisto, kokonaan puuosista ja mölkky ja petanque pelikentät. Siellä voitaisiin joka toinen vuosi järjestää moottorisahaveiston kisat. Kilpailijoina olisivat Suomen Mestarit ja johtavat puuveistotaiteilijat. Jokaisella veistoskisalla olisi alueelle sopiva teema. Esimerkiksi ekana kertana teemana”Lasten satuhahmo”. Viisi valmista työtä sijoitettaisiin lasten leikipuistoon ja toiset viisi myytäisiin huutokaupalla, vaikka kalamarkkinoilla, ProPuun pihalla. Yleisö voisi äänestää mitkä viisi puutaideteosta/satuhahmoa sijoitetaan lasten leikkipuistoon. Seuraavien vuosien puutaideteokset voidaan sijoittaa vaikka puiston kävelyreittien varrelle ja kuntoportaiden vierelle. ProPuun tiloissa voisi olla puutaideteosten valokuvanäyttely teosten tekovaiheista ja valmiista töistä.
Puu materiaalina sopisi hyvin alueen historiaan ja Lanun taideteosten kaveriksi.

Tietysti kuntoportaita käyttäisi alueen laaja kuntoilijoiden joukko. Portaiden ympärillä paikalliset urheiluseurat ja yhdistykset voisivat järjestää monenlaisia tapahtumia esimerkiksi sataman ja Lanun puiston kaupunkisuunnistuskisat, portaiden nopeusjuoksukisat, Lanun puiston ympärijuoksukisat, puiston mölkky ja petanque kisat jne. Puiston ylätasanteelle voisi virittää myös muutaman ulkokuntolaitteen. Kesä-viikonloppuina esimerkiksi Partiolaiset voisivat pystyttää ylätasanteelle telttansa josta saisi mehua, räiskäleitä ja itse voisi paistaa nuotiomakkaroita Pelkkakiven turvallisessa nuotiopaikassa. Tämä osoittaa että portaiden rakentaminen mahdollistaa alueen monipuolisen kehittämisen ja hyödyntämisen. Kuntoportaat parantavat käyttäjien fyysistä kuntoa ja kävely puistossa/metsässä parantaa henkistä kuntoa, vähentää stressiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti