Hävikkikeskustelu on
pyörinyt päiväyksissä, pakkauskoossa,iltatarjouksissa,
tarjottimien poistosta keräilytiskistä, kouluruuan jämien myynti
ikäihmisille, joku ravaintola hyvittää euron tyhjäksi syödystä
lautasesta, biojätteiden hyödyntämisessä, oikeammat tilausmäärät
kaupassa jne. On säälittävää heittää ruokaa roskiin, kun
maailmassa osalla ihmisiä on nälkä, ei ole kunnon ruokaa.
Ihmettelen lapsiperheiden
käyttäytymistä ruokaravintolassa. Lapsen lautanen kerätään
kukkuroilleen ruokaa josta lapsi syö vain vähän ja loppu jää
lautaselle. Lapselle voisi ottaa mieliruokaa lautaselle vähemmän ja
hakea lisää jos lapselle maittaa. Itse olen sitä ikäluokkaa jossa
lautanen oli syötävä tyhjäksi, vaikka itkien.
On kuulemma tutkittu että
kotiin ostetusta ruuasta menee roskiin yli 20%, ja sitten valitetaan
että ruoka on kallista. Lisäksi ei ymmärretä mitä tarkoittaa
viimeinen myyntipäivä ja viimeinen käyttöpäivä. Hyvin
säilytettynä molempien päivien jälkeen tuotetta voi vielä
käyttää. Muutamissa kahviloissa markkinoidaan edellisen päivän
pullia ”Edullisesti yli yön nukkuneita”.
Noin 40v. sitten
ruokakaupan valikoimissa oli noin 3000 tuotetta ja niillä tuotteilla
nälkä lähti ja elettiin hyvin. Näitä kauppoja oli sitten ainakin
pari joka kylässä. Nyt nämä pienet myymälät on suljettu ja
isommat marketit ovat kirkkonkylissä ja valikoimissa lähes 10000
tuotetta, isoissa hypermarketeissa yli 20000 tuotetta. Tässä
teolisuus on syytänyt satoja uusia tuotteita kuukausittain ja kauppa
on yrittänyt mahduttaa niitä hyllyihinsä, lähes puolet ulkomailta
tuotuja tuotteita, usein rinnakkaistuotteita. Tämä kehitys on
lisännyt kaupan hävikkiä ja työmäärää merkittävästi.
Nyt olisi tilaa ja
tilausta pienelle lähikaupalle jossa olisi noin 3000 kotimaista
tuotetta valikoimissa, Kauppaa hoitasi 1-2 henkilö, kauppa olisi
auki 8 tuntia arkipäivisin haja-asutusalueilla, vielä elävillä
kylillä, josta muut kaupat ovat hävinneet. Palveluun kuuluisi myös,
veikkaus, posti, lääkekaappi, käteinen raha, polttoainejakelu,
Alkon välityspalvelu, kahviautomaatti, taxipalvelu jne. Nämä vielä
elävät kylät pitää kartoittaa ja ohjata sinne myös valtion
lähikauppatukea. Kauppa voisi olla yhdessä terveysviranomaisten ja
talotehtaan kanssa kehitettävä ns. konttikauppa, joka olisi
helposti siirrettävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti