lauantai 10. marraskuuta 2018

Ilmastomuutos ja Hiihtostadion?



Jos ja kun ennusteet ilmastomuutoksesta toteutuvat Suomen talvet ovat lyhyempiä ja vähälumisempia. Miten esimerkiksi Salpausselän Kisat toteutetaan 2030? Onko päättäjät tätä miettineet? Mitkä ovat vaihtoehdot?

1.       Yksi vaihtoehto, Lahti -talviurheilun  pääkaupunki
Jos talvikisoja halutaan jatkaa, pitää budjeteissa varautua tekolumen tekoon ja hiihtoputken rakentamiseen ja hyppyrimäkien uusimiseen, korjauksiin. Yhteistyöhön pitää ottaa mukaan alueen jäähallit, Messukeskus ,Vierumäki ja Pajulahti. Tämän vaihtoehdon hiilijalanjälki on merkittävä.

2.       Toinen vaihtoehto, Lahti-liikunnan ja tapahtumien pääkaupunki
Hyväksytään että isoja talvikisoja ei 2030 voida enää taloudellisesti järjestää Lahden korkeudella. Tehdään mäkimontusta Suurtapahtumakeskus, jota mm. Mika Walkamo myös ehdotti.. Esimerkiksi Chcckin konserttiin piti tehdä ja purkaa mahtavat rakennelmat. Pitää suunnitella pysyvä perusinfra valmiiksi, joka taipuu monenlaisiin tapahtumiin, konsertteihin, messuihin, liikuntatapahtumiin. Hyppyrimäkiä voidaan hyödyntää monenlaisissa liikuntatapahtumissa, kesä-mäkikisat, polkupyöräkisat, mäkiautokisat, suunnistuskisat, ylämäkijuoksut .Konsulttifirmalta jo kuulemme tilattu Masterplan 2030, toivottavasti siihen on otettu mukaan Sibelius-talo, Messuhalli, Vierumäki, Pajulahti, alueen jäähallit. Laajaa yhteistyötä tarvitaan maailmanlaajuisten tapahtumien saamiseksi Lahden seudulle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti