keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Heinolan joulupuuvaloja uusittava






Heinola on Suomen Joulupuukaupunki. Nimityksen vahvisti kaupungin hallitus. Valaistuja joulupuita on jo kaupungin alueella reilusti yli 200. Lisäksi Rantapuistossa on käytävien päällä valomatot. Ensimmäiset joulupuuvalot rakennettiin torin ympärille. Jokaisen puun valaistuksen kustansi joku yritys. Yrittäjille luvattiin että yrittäjän ostamat valot toimivat vähintään viisi vuotta. Joulupuussa on iso valkea tähti jossa on lahjoittajan nimi. Valot asensi Sähkö -Lukkarinen ja virtaa antoi kaupunki. Heinolan Suomen joulupuukaupungin valot sytytti nykyinen presidentti Sauli Niinistö adjutanttinaan kansanedustaja Sanni Grahn- Laasonen. Nyt valot ovat toimineet jo yli seitsemän vuotta. On aika uudistaa.

1.Nykyiset valot riisutaan torin ympärillä olevista puista pois (annetaan lahjoittajille)

2.Puut siistitään ja oksia karsitaan (ovat nyt kuin ”harakan pesiä”)

3.Asennetaan uudet Led-valot oheisen kuvan osoittamalla tavalla, myös torilla oleviin katajiin.

4.Kysytään nykyisiltä yrittäjiltä, lahjoittajilta haluavatko he tulla mukaan valojen uusimiseen, jos ei hankitaan uusi yritys tilalle

5.Kaupungille nimetään vastuuhenkilö joka valvoo ja kehittää joulupuiden valaistusta yhdessä sovitun sähköurakoitsijan kanssa. Hän varmistaa myös että kaupungin mainonnassa ja netissä teema on esillä. Kaupungin rajoille, teiden varsille voisi jouluajaksi virittää lakanan ”Tervetuloa Suomen Joulupuukaupunkiin”

Näin joulutori ja joulupuut saavat uuden ilmeen ja Suomen Joulukaupunki tunnetaan nykyistä paremmin. Heinola erottautuu edukseen.

maanantai 26. marraskuuta 2018

Asukkaita ja lapsia lisää?




Moni paikkakunta miettii miten saisi kaupungin, kunnan asukasluvun kasvuun. Koko Suomi miettii miten saada syntyvyys taas kasvuun? Keinoja on esitetty laidasta laitaan. Paljon tuhlataan rahaa markkinointiin ja mainontaa ilman merkittäviä tuloksia. Perusasiat on unohdettu.

Muutto ja syntyvyyden lisääntyminen vaatii että perheen arkiset vetovoimatekijät ovat kunnossa:

1.Pitää olla työpaikka, mieluiten kokoaikainen työ tai/ja etätyömahdollisuus. Veroäyri pitää olla kohtuullinen tarjottaviin palveluihin verrattuna.

2.Pitää olla saatavilla kohtuuhintainen asunto, omistus tai vuokra. Asunnon valinta pitää tehdä helpoksi, keskustasta, kyliltä, järven rannalta. Pitää olla tarjolla myös omakotitontteja rakentajille. Turvallisuus on myös tärkeä tekijä.

3.Pitää olla homevapaa päivähoitopaikka lähellä, hyvät varhaiskasvatuspalvelut, pitää olla homevapaat koulut, ei parakkikouluja, hyvät harrastusmahdollisuudet, toimiva julkinen liikenne, riittävät terveydenhuoltopalvelut. Perheellä pitää olla mahdollisuus valita heille parhaiten sopiva lastenhoitomalli.

Kun nämä ovat kunnossa, mieluiten paremmat kuin naapurikunnissa, sitten kannattaa panostaa markkinointiin ja mainontaan ja videon avulla messuesittelyihin. Parhaita mainostajia jatkossa ovat tyytyväiset asukkaat, perheet.

tiistai 20. marraskuuta 2018

Heinola, Suomen senioreiden kaupunki





Heinolan kamppailee laskevan väestökehityksen ja hupenevien työpaikkojen kanssa. Näyttää siltä että satojen uusien työpaikkojen synnyttäminen on vaikeaa. Opiskelupaikat ovat vuosien saatossa vähentyneet ja nuorien osuus pienenee. Ekaluokkalaisten määrä vähenee. Mitä voitaisiin kehittää?

Tehdään Heinolasta Suomen senioreiden kaupunki, ”Paratiisi”. Heinolahan on jo Suomen Joulupuukaupunki ja terveysliikuntakaupunki. Monet ruuhka-Suomessa eläköityneet seniorit  kaipaavat rauhallisuutta, turvallisuutta, yhteisöllisyyttä, luonnon läheisyyttä, toimivia palveluja, liikuntapaikkoja, hyviä terveydenhuoltopalveluja, kylpyläpalveluja, hyviä liikenneyhteyksiä pääkaupunkiseudulle, kulttuuripalveluja, Suomen Urheiluopiston ja Jyränkölän palveluja, vilkasta yhdistystoimintaa jne. Heinolasta löytyy näitä kaikkia. Miten nämä vahvuudet saadaan toimimaan? Monella seniorilla on hyvä eläke josta he maksaisivat veronsa Heinolaan ja käyttäisivät kauppoja ja monipuolisia hyvinvointi- ja matkailupalveluja. Senioreiden lapset ja lapsenlapset vierailevat Heinolassa ja osa heistä ihastuu Heinolaan ja haluaa muuttaa. Osa kertoo kavereilleen kuinka kiva asuinpaikka hänen vanhemmillaan ja isovanhemmillaan on. Heinolan maine kasvaa.

Tehdään ”Heinola paketti” eläköityville ja muuttoa suunnitteleville senioreille. Pakettia esitellään omilla nettisivuilla, messutapahtumissa ja aina kerran vuodessa Helsingin Sanomien sivulla. Paketista tehdään noin 15 minuutin esittelyvideo, jota esitellään mm. kesäteatterissa, eläkeläistilaisuuksissa, netissä jne.

-Kerätään omille nettisivuille Heinolan keskustan, rantojen ja kylien myynnissä ja vuokrattavissa olevat   asunnot. Tehdään valinta helpoksi.

-Sivulla kerrotaan Heinolan palvelutalotarjonta ja uusien rakentamisaikataulut

-Tarjotaan muuttajille muuttoapua, tehdään muutto helpoksi: pintaremonttiurakoitsija, siivousfirma, huonekalukauppa, nimetään ”Muuttokummi” jostakin yhdistyksestä joka auttaa muuttajaa aluksi arjen askareissa. Hankitaan ”Tervetulosetelit” esim. ruokakaupasta, ruokaravintolasta, parturi-kampaajalta, jalkahoitajalta, hierojalta, pankilta, kesäteatterilta, museolta, kylpylältä, uimahallilta

-Kaupunki järjestää vuosittain muuttajille ”Tervetuloiltapäivän” jossa mm. museo, yhdistykset  ja kaupunki esittelevät toimintaansa sekä nettipalvelujaan senioreille.





keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Ravintolan ruoka-annos,lastenannos,puoliannosta?




Suomessa on pääasiassa annokset aikuisille ja lapsille. Lasten annoksia ei pääsääntöisesti myydä aikuisille. Törmäsin Espanjassa suomalaisen pitämään ravintolaan. Sieltä sai normaalia annoksia ja puoliannoksia. Minulla on ykköstyypin diabetes joten se puoliannos esim. lihapullia - perunamuusia ja kanasalaattia sopi oikein hyvin. Diabeetikon pitää syödä vähän kerrallaan ja useammin kuin terveen ihmisen. Toinen ryhmä joka hyötyy puoliannoksista on seniorit, ikäihmiset, koska heidän liikkumisensa ja kulutuksensa on pienempää ja puoliannos vähentää myös lihomisen riskiä. Kolmas myönteinen tekijä on hävikin pieneneminen sillä useat ikäihmiset ja muutkin eivät jaksa syödä koko annosta. Puoliannoksia voivat siis syödä kuka tahansa, lapsetkin. Löytyykö Suomesta tästä kokemuksia?
Lahdesta löytyi, uusi ravintola Sokosta vastapäätä Coppa, sieltä saa herkullisia puolikkaitakin
suosittelen




sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Suomi 24 sivustosta




En ole sivuston käyttäjä. Sain vihjeen että pari heinolalaista on siellä alkuvuodesta kirjoitellut nimettömänä perättömiä ja vääriä tietoja Luomupekasta. Yritin laittaa sivustolle vastineen ja korjaukset, sitä ei sinne hyväksytty, se poistettiin. Kirjoittajat olivat väittäneet että en ole tehnyt mitään hyvää Heinolan eteen. Siksi tässä korjaukset ja oikaisut:

Olen ollut liikkeenjohdollisissa tehtävissä Suomessa kymmenellä ei paikkakunnalla. Olen ollut mukana kehittämässä 1980-2000, tänään Suomen johtavia ketjuja S- Market, Sale, Prisma, ABC. Olen ollut Heinolan valtuustossa, hallituksessa ja lautakunnissa. Olen synnyttänyt Suomen Joulupuukaupungin, Heinolan, Lähiruokatori Heilan, Kaupunkisydän ry:n, Sepäntähti ry:n. Olen tuonut ensimmäisenä Heinolaan Jääveistokisat, hiekanveistokisat, puunveistokisat. Olen järjestänyt opiskeluaikana ”Kauppa-teollisuus-elinkeino” näyttelyn ja myöhemmin ”Seniorien turvamessut” ja monet Joulunavaukset torilla. Olen myös yrittänyt aktiivisesti saada Heinola-Lahti radalle henkilöliikennettä, esittämällä esimerkiksi kansanedustajille ja VR:lle ”Lättähatun” vuokraamista halukkaille yrittäjille. Nyt asia näyttää edistyvän Lahdenkin aktiivisuuden myötä. Olen ollut mukana myös Heinola Seuran toiminnassa mm. kirjatoimikunnassa ja kylien kehittämispalavereissa. Olin mukana myös Seurakunnan ympäristötyöryhmässä. Olen kuulunut myös eduskunnan lähiruokatyöryhmään.

Tavoitteenani on ollut arvostelun lisäksi aina esittää kehittämiselle vaihtoehtoja päättäjille ja virkamiehille.

Toivoisin minua arvostelevien tulevan esiin omilla nimillään ja kysymään perusteluja esitykselleni minulta.

lauantai 10. marraskuuta 2018

Ilmastomuutos ja Hiihtostadion?



Jos ja kun ennusteet ilmastomuutoksesta toteutuvat Suomen talvet ovat lyhyempiä ja vähälumisempia. Miten esimerkiksi Salpausselän Kisat toteutetaan 2030? Onko päättäjät tätä miettineet? Mitkä ovat vaihtoehdot?

1.       Yksi vaihtoehto, Lahti -talviurheilun  pääkaupunki
Jos talvikisoja halutaan jatkaa, pitää budjeteissa varautua tekolumen tekoon ja hiihtoputken rakentamiseen ja hyppyrimäkien uusimiseen, korjauksiin. Yhteistyöhön pitää ottaa mukaan alueen jäähallit, Messukeskus ,Vierumäki ja Pajulahti. Tämän vaihtoehdon hiilijalanjälki on merkittävä.

2.       Toinen vaihtoehto, Lahti-liikunnan ja tapahtumien pääkaupunki
Hyväksytään että isoja talvikisoja ei 2030 voida enää taloudellisesti järjestää Lahden korkeudella. Tehdään mäkimontusta Suurtapahtumakeskus, jota mm. Mika Walkamo myös ehdotti.. Esimerkiksi Chcckin konserttiin piti tehdä ja purkaa mahtavat rakennelmat. Pitää suunnitella pysyvä perusinfra valmiiksi, joka taipuu monenlaisiin tapahtumiin, konsertteihin, messuihin, liikuntatapahtumiin. Hyppyrimäkiä voidaan hyödyntää monenlaisissa liikuntatapahtumissa, kesä-mäkikisat, polkupyöräkisat, mäkiautokisat, suunnistuskisat, ylämäkijuoksut .Konsulttifirmalta jo kuulemme tilattu Masterplan 2030, toivottavasti siihen on otettu mukaan Sibelius-talo, Messuhalli, Vierumäki, Pajulahti, alueen jäähallit. Laajaa yhteistyötä tarvitaan maailmanlaajuisten tapahtumien saamiseksi Lahden seudulle.