perjantai 27. toukokuuta 2022



Kariniemen ympäristön kehittäminen?

Lahden sataman seutua on mainostettu lahtelaisten olohuoneeksi. Nyt on mielestäni tullut aika tehdä ja päivittää uudet kehittämissuunnitelmat satamalle, Kariniemen mäelle. Pikku-Veskun puistolle onkin jo tehty kehittämissuunnitelma 2021. Näitä kolmea aluetta pitäisi kehittää yhdessä. Näin lahtelaisten olohuone laajenisi, komistuisi ja sitä kävisivät matkailijatkin ihastelemassa.

Seuraavassa kerron ideoita Kariniemen mäen ympäristön kehittämiseksi. Nyt on oikea aika, kun Lanun puisto täytti 30v ja kunto-näköalaportaat satamasta Lanun veistospuistoon rakentuvat syksyllä. Portaat lisäävät Lanun veistospuiston ja 2005 perustetun puulajipolun tunnettavuutta ja helpottavat sinne menoa. Puulajipolkua, voisi täydentää mäen päällä olevan aukion istutuksilla. Siitä voisi tehdä kirsikka -sireeni- pihlaja- tai visakoivupuiston, jonne voisi sijoittaa myös puuveistoksia, aiheena metsän eläimet. Voisin järjestää puuveistäjien kilpailun aiheesta. Puuveistotaiteilijat lahjoittaisivat taideteoksensa puulajipolulle, Lanun töiden kaveriksi. Polkuja pitää siistiä ja opastaa paremmin. Sataman bulevardin varrella portaiden vieressä opastaulu, jossa kerrotaan portaista, Lanun veistospuistosta, Puuveistospuistosta, Kirsikkapuistosta, Puulajipolusta ja runsaista valko- sinivuokko ja kielo esiintymisistä

Kariniemen kesäteatteri on toiminut vuodesta 1958 alkaen, ja 1990 luvulla toiminta lopetettiin kuulemma nuorison tihutöiden takia. Nyt olisi aika herättää kesäteatteri taas toimimaan Lahden harrasteteattereiden toimesta. Kaupunki siistisi katsomon penkit ja katsomo katettaisiin Heinolan mallin mukaan, näkyvän sponsorin toimesta. Kaupunki rakentaisi aidan alueen ympärille (osittain jo rakennettu) ja rakentaisi uuden esiintymislavan tai kunnostaisi nykyisen tarpeeseen sopivaksi. Naapurissa oleva kioski tarjoaisi palveluja teatterivieraille. Teatteritiloissa voisi järjestää myös äitienpäiväkonsertteja, koulujen päättäjäisä, isoja perhejuhlia, kyläkokouksia jne. Kesäteatterin ensimmäisten esitysten teemoja voisi olla ”Lanun vaiherikkaasta elämästä ja sataman historiasta ja Vesijärven puhdistumisesta.

Sataman kehittämisideat ovat jo toisen kirjoituksen aihe, toivon siinä kaupungin aktiivisuutta ja alueen yrittäjien ja käyttäjien kuulemista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti