perjantai 20. toukokuuta 2022

 




Heinolan Prisman vaiheikas polku

Ensimmäinen yritys Prisman saamiseksi Heinolaan tapahtui yli kymmenen vuotta sitten. Tavoitteena oli laajentaa keskustan S-Market Prismaksi. Silloisen Itä-Hämeen ja S-Marketin tontit yhdistettäisiin ja katutasoon rakennettaisiin Prisma yrittäjien etumyymälöineen ja alakertaan parkkihalli. Keskustaan rakentaminen on yleensä kalliimpaa, joten parkkihallista olisi pitänyt muodostaa oma yhtiö, jossa kaupunki, rakennusliike ja Hämeenmaa olisivat mukana. Tämä hanke kaatui kaupungin saamattomuuteen. Hämeenmaa neuvotteli yli kolme vuotta tuloksetta ja hankki sitten uuden tonttivarauksen muualta. Tämä vaihtoehto olisi turvannut Heinolan keskustan kehittymisen.

Toinen yritys tehtiin Citymarketin vastapäiselle, tien toiselle puolelle kallioiselle tontille. Tiedettiin että kalliolle rakentaminen tulee kalliiksi, mutta kuitenkin halvemmaksi kuin keskustaan rakentaminen. Myös parkkitilat olisivat olleet minimaaliset. Tämän hankkeen kaatoivat kallion alla olevan, sota aikaisen luolan lepakot ja kallion reunalta löydetyt perhosten ruokapaikat. Perhosille olisi voitu rakentaa Prisman katolle ”ruokapelto” ja sieltä live kuvaa Prisman asiakkaille. Luolan lepakot ovat topanneet jo monia hankkeita, joista olisi tullut yksi Heinolan vetonaula. Lepakot olisi voitu siirtää lähellä oleviin muihin luoliin. Lisäksi tämä hanke aktivoi valittajat, jotka olisivat halunneet Prisman keskustaan. Ihmettelen missä nämä valittajat olivat silloin kun sitä keskustaan suunniteltiin? Miksi ei sitä silloin tuettu ja kannustettu päättäjiä toimimaan?

Toivottavasti kolmas kerta toteutuu. Paikka on Versowood konsernin omistama tontti, entinen asuntomessualueen parkkipaikka, vastapäätä Elämänkaaritaloa. Tontilta saadaan helposti näkyvyys korkeammalla olevalle moottoritielle. Ongelmaksi muodostuu helpon ja sujuvan liittymän, ajoreitin järjestäminen. Rakentaminen on edullisempaa kuin kallion päälle rakentaminen. Jos kaikki menee hyvin rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna, jos kukaan ei valita. Nyt jännittyneenä odotamme mistä ammattivalittavat keksivät valittamisen syyn? Onko joku jo levittämässä ympäristöön liito-oravan papanoita? Onko alue peltomyyrien reviiriä? Onko tontti liian lähellä asutusta? (keskustassa se olisi ollut vielä lähempänä asutusta). Ihmettelen kuka ei haluaisi Heinolaan investointeja ja uusia työpaikkoja. Ihmettelen kuka ei haluaisi moottoritieltä lisää euroja Heinolaan ja vähemmän Lahteen.

Toivottavasti rakentamisessa aikanaan hyödynnetään heinolalaista puurakentamisosaamista, maalämpöä ja aurinkosähköä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti