tiistai 25. toukokuuta 2021

 



Lahden ja Heinolan torien kehittäminen?

Lähestyn asiaa kolmelta kantilta: saavutettavuus, vetovoima ja viihtyvyys.

Lahden torin saavutettavuus eri kulkuvälineillä on nyt tyydyttävä, mutta tulevaisuudessa huonompi. Paikallisbussien pysäkkien siirto, parkkimaksujen korotukset ja katujen kaventamiset heikentävät saavutettavuutta. Nykyiset torin aukioloajat eivät huomioi työssäkäyviä ja lähikauppojen aukioloaikoja. Torien aukioloajat pitäisi muuttaa klo 9-18 eli torikauppiaat tulevat 9-10 välillä ja lähtevät 17-18 välillä. Lahden torin reunaan pitäisi järjestää muutama ilmainen puolentunnin paikka, jolloin asiakkaat voisivat noutaa perunasäkin tai kesäkukat. Torin ympäristön parkkimaksut voisivat olla edullisempia klo 16-20, jolloin ne hyödyttäisivät toria ja keskustan kauppoja.

Heinolan torilla saavutettavuus on hyvä. Torin ympärillä paljon ilmaisia parkkipaikkoja, joista osa pitäisi laittaa kahden tunnin parkiksi, jotta niissä ei pidettäisi autoa koko päivää. Aukioloaikamuutos Lahden torin tapaan. Heinolan toria ovat rasittaneet monena vuotena tori - ja katuremontit.

Vetovoimatekijöitä pitää parantaa molemmilla toreilla, löydettävä omaperäisiä vetovoimatekijöitä. Lahden torilla on talvella luistelutori ja kesällä samalla paikalla voisi olla miniautorata tai polkuautorata. Talveksi voisi vielä tehdä jääliukumäen ja muutaman lasten hahmojen jääveistoksen. Kummallekin torille tarvitaan pieni ohjelmalava, jota voidaan laajentaa ja jolla on valot ja äänentoisto valmiina. Tämän avulla saadaan tapahtumia torille mm. lähialueen kesäteatterit voivat antaa näytelmästään maistiaisia, yhdistykset voisivat esittäytyä ja vaalivuonna ehdokkaat voisivat torilla harjoitella puheitaan, konsertteja, tanssia. Kun lavalla on hyvät palvelut, siitä voi periä pienen maksun. Kun perinteiset torimyyjät harvenevat, pitää houkutella keskustan ulkokehällä olevia yrityksiä tulemaan torille esittelemään esim. sähköpyöriä, veneitä, kalastusvälineitä, suksia, moottorikelkkoja jne. Pitää houkutella kotipuutarhan pitäjiä ja tuottajia myymään omia tuotteitaan edullisimmilla paikoilla, joulutori on hyvä esimerkki. Molemmille toreille live-kamera, joka välittää aukioloaikana kuvaa torin myyjistä ja tapahtumista. Lisäksi torille iso Led-taulu jossa kerrotaan kaupungin tapahtumista ja siellä voitaisiin näyttää livekuvaa käynnissä olevasta jääkiekkopelistä Peliitat ja Pelicans. Lumisina talvina voisi järjestää myös puistohiihdot torilla ja lähipuistoissa. Kaupunki voisi alentaa torivuokraa, jos se merkitsee lisää elävyyttä, tapahtumia torille. Kun keskustassa asiakasmäärät lisääntyvät kaupunki saa enemmän verotuloja kun yritykset menestyvät.

Viihtyvyydessä on parannettavaa molemmilla toreilla. Tori pitäisi olla kaupungin ihmisten olohuone, johon tullaan lasten ja ystävien kanssa, jossa tavataan ystäviä, juodaan päiväkahvit, vaihdetaan kuulumia, nautitaan torilla olevista esityksistä. Torien pohjakarttaa pitää uudistaa. Myyntialueet kahviloilla, tuoretavaroille, erikoistavaroille, myyntiautoille. Kesällä runsaat kukkaistutukset talvella lumiukkoja. Torilla olevilta ravintoloilta olisi vaadittava viihtyisämpää sisustusta ja talvella paikalle voisi tehdä lumilinnakahvilan, jos sää sallii.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti