perjantai 25. syyskuuta 2020



Pormestari vai kaupunginjohtaja

Kaupunginjohtaja tekee ja esittää päätöksiä virkavastuulla, kaupungin edun nimissä. Pormestari tekee poliittisia päätöksiä ja lehmänkauppoja puolueensa edun nimissä. Pormestarimalli kasvattaa kustannuksia ja lisää byrokratiaa. Pormestarivaalit vääristävät kuntavaalien tulosta. Pormestarimalli ei ole ratkaisu nykyisiin kaupungin ongelmiin. Jos se on ”pakko” ottaa, sitä pitää siirtää muutamalla vuodella eteenpäin.

Meillä on hyviä kokemuksia nykyisestä kaupungin johtajasta. Hänen aikanaan on pyritty yhä kasvamassa määrin ottamaan kaupunkilaisia mukaan päätöksentekoon. Tällä tiellä voidaan jatkaa ja ottaa esimerkiksi kyläyhdistykset ja kaupunginosayhdistykset vahvemmin mukaan aluettaan koskeviin päätöksiin. Kaupunginjohtaja on yhteistyön rakentaja puolueiden erilaisten tavoitteiden yhdistämisessä. Kaupunginjohtaja antaa kaupungille puolueettomat näkyvät kasvot. Nykyistä malliakin voidaan kehittää. Yhdistetään vastuualueita isommiksi kokonaisuuksiksi, vähennetään omia yrityksiä, hyödynnetään enemmän paikkakuntalaisia yrityksiä. Kaupungin ei kannata nykyään kaikkia tehdä itse. Kannattaa nykyistä paremmin hyödyntää koronan vahvistamaa trendiä, muuttaa pääkaupunkiseudulta väljemmille vesille, lähemmäksi luontoa. Lahdessa on luonto lähellä, on maaseutumaisiakin asuinalueita, uusia terveitä kouluja, yliopisto ja hyvät yhteydet pääkaupunkiseudulle.

Näyttää siltä että ESS ei enää julkaiset näitä pormestarimallia kritisoivia kirjoituksia. Mistähän on kielto tullut? Nyt kaupungintalolle tehdään kalliisti puolet lisää työpaikkoja koska ennekoidaan pormestarimallin tuloa. Kasvattaa siis kaupungin henkilkuntaa noin 60-70 henkeä, meidän veronmaksajien rahoilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti