keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Onko Sinulla edunvalvontavaltakirja tehty?




Valtuutus tulee tehdä kirjallisesti ja todistajien läsnä ollessa. Minulle edunvalvontavaltakirjan teki HOK-Elannon lakiasianpalvelut, henkilökunta-alennuksin. Valtakirjalla valtuuttaja määrää valtuutetun hoitamaan asioitaan silloin kun lääkärinkin mukaan valtuuttaja ei pysty hoitamaan omia asioitaan pahan sairauden tai onnettomuuden jälkeen. Mikäli tätä ei ole tehty, kunta/kaupunki määrää jonkun ulkopuolisen hoitamaan valtuuttajan asioita ja tietysti laskuttaa siitä.

Laatimisvaiheessa riittää valtuutetun suullinen suostumus valtakirjan laatijalle. Valtuutetun lisäksi kannattaa nimetä varavaltuutettu. Yleensä valtuutetut ovat valtuuttajan lähiomaisia, lapsia.

Kun valtuuttaja todetaan kyvyttömäksi hoitamaan omia asioitaan, valtuutettu täyttää maistraatissa hakemuslomakkeen edunvalvontavaltuuden vahvistamiseksi. Liitteeksi alkuperäinen valtakirja, lääkärilausunto ja valtuutetun kirjallinen suostumus tehtävään.  Valtuutus tulee voimaan kun maistraatti on vahvistanut sen. Valtuutettu laatii omaisuusluettelon 3kk kuluessa valtuutuksen vahvistamisesta ja esittää sen maistraatille.

1 kommentti:

  1. Kiitos jakamisesta. Meidän täytyisi tuo edunvalvontavaltakirja hankkia. On vielä siihen kuitenkin asianajaja etsinnässä. Hyvä tietää, että tuo suullinen suostumus riittää valtuuteltulta, ja että varavaltuutettu on myös hyvä sisällyttää tähän. https://www.tapiomakela.fi/edunvalvontavaltuutus

    VastaaPoista