keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Miksi Päijät-Hämeen väkiluku ei nouse?Päijät-Hämeen väkiluku on alkuvuodesta miinuksella yli 200, ainoastaan Lahti on kasvussa yli 400 asukasta. Lahden pitäisi kasvaa kuitenkin puolet nopeammin. Minun mielestä syy on syvällisen yhteistyön puute ja oikeanlainen asuinaluevaihtoehtojen markkinointi

Syyksi sanotaan väestön nopea ikääntyminen. Siitä pitäisi tehdä vetovoimatekijä kehittämällä ikäihmisten palveluja; terveydenhuolto, monipuoliset palvelutalot, kuntoutuspalvelut, harrastuspalvelut, hyvinvointipalvelut jne. Osalla ikäihmisiä on hyvä eläke ja he käyttävät rahaa hyvinvointipalveluihin ja maksavat veronsa. He kiinnittävät huomiota myös veroprosenttiin ja sillä saataviin palveluihin.

Toiseksi syyksi sanotaan huono imu muuttomarkkinoilla. Imua hieman parantaa LUT:n tulo ja hyödyntäminen. Lahden vetovoimaa voidaan lisätä myös veroprosenttia alentamalla, toimintoja kehittämällä ja byrokratiaa purkamalla ja yrittäjäystävällisyyttä parantamalla. Joukkoliikenteen pitää myös toimia ja palvella asukkaiden tarpeita koko Päijät-Hämeessä. Nopea rautatieyhteys pääkaupunkiseudulle on vetovoimatekijä jota pitää hyödyntää.

Kolmas syy on Päijät-Hämeessä vaatimaton kuntien ja yritysten yhteistyö. Pitää selvittää kunkin kunnan vahvuudet uusien asukkaiden houkuttelemiseksi ja karsia päällekkäisyyksiä. On tärkeää markkinoidaa muuttoa suunnitteleville maakunan monipuoliset mahdollisuudet asua. Voit valita asuinpaikaksesi elävän kylän, portikorttimaisen maalaismaiseman, rantatontin, pikkukaupungin, ison kaupungin, kaupungin keskustan tai lähiön jne. Voit valita omistusasunnon tai vuokra-asunnon.
Ei markkinoida kuntia vaan mahtavia asuinpaikkoja. Esimerkiksi Lahden kiinteistövälittäjien pitäisi markkinoida alueen ulkopuolelle yhdessä erilaisia asumisvaihtoehtoja Lahdessa. Tuleva muuttaja on kiinnostunut asuinpaikkavaihtoehdoista eikä niinkään siitä mikä firma niitä markkinoi. Kun muuttaja on löytänyt mielensensä vaihtoehdon, sitten häntä kiinnostaa kuka sitä myy, vuokraa.
Yhdessä olemme enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti