lauantai 29. syyskuuta 2018

Miksi Tanskan luomumyynti kasvaa yli 30% vuodessa?Tanska on johtava maa luomunkulutuksessa maailmassa. Viime vuonna luomutuotteiden myynti lisääntyi 31%. Luomun markkinaosuus Tanskasssa on yli 13% kun se Ruotsissa on yli 7% ja Suomessa yli 2%.Tanskassa kauppa on sitoutunut luomuun, osa kaupoista myy tiettyjä tuotteita vain luomuna, esimerkiksi Fotex ketju myy juureksia vain luomuna. Myös Tansakan ravintoloissa luomun osuus lähentelee jo 10%. Luomutoimijoilla on yhteinen yritys joka kamppanjoi ja edistää vientiä. Rahaa kamppanjoihin saadaan myös EU:lta. Myös valtiovalta on panostanut luomuun pitkäjänteisesti mm. julkisissa ruokapalveluissa. Tansakalaisista yli 50% ostaa luomua joka viikko. Korkein markkinaosuus luomulla on kaurahiutaleissa 52%, porkkanoissa 42%, jugurteissa 39%.
Asiakkaat arvostavat luomun puhtautta, eläinten kasvatusolosuhteita, jäljitettävyyttä.

Suomella olisi mahdollisuus nelinkertaistaa luomun osuus helposti. Puhdas luonto ja yöttömät yöt auttavat. Luomutoimijoiden pitää tiiviimmin sitoutua Pro Luomuun ja tehdä yhteiskamppanjoita.
Myös ravintoloissa ja julkisissa ruokapaikoissa voisi helposti listä luomun osuutta. Ravaintolat ja ruokaketjut voisivat erottautua kilpailussa käyttämällä vain luomua. Tämä edellyttää myös samanaikaisesti tuottajilta ja teollisuudelta saatavuuden parantamista.Suomen puhtaassa ilmassa ja yöttömässä yössä kasvatetut luomutuotteet ovat luomun luomua. Myös hyviä vientituotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti