sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Heinolan rakenteellisia säästökohteita


Heinolan on viimeistään nyt varauduttava tulevaan Soteen ja pakollisten kouluinvestointien toteuttamiseen. Väki vähenee, keskustasta kauppaliikkeet lopettavat, veronmaksajat vähenevät, koulut homehtuvat, velkaa on otettava lisää mikäli ei käytetä energiarahastoa. Tulot eivät kata kuluja. Eletään velaksi. Kustannusten höyläyspolitiikka on tullut tiensä päähän. Heinolassa on kahdessa vuodessa synnytetty noin 500 uutta työpaikkaa, mutta montako työpaikkaa on lopetettu, siistynyt muualle?

Suurimmat  säästöt saadaan aikaan kun teknisen toimen toimintatavat muutetaan. Toimintatavat ovat viime vuosisadalta. Ei ole tätä päivää, että kaupungille palkataan putkimiehiä ja maalareita. Eräs yrittäjä, joka toimii kaupungin kiinteistössä kertoi että huoneiston remontti viivästyi parilla kuukaudella.Yrittäjän mukaan jos remontti olisi annettu kokonaisurakkana paikalliselle alan yrittäjälle, kaupunki olisi säästänyt puolet nykyisistä kustannuksista. Monien projektien viivästykset johtuvat kuulemma tilakeskuksen johdon projektijohtamisen taidon puutteesta ja delegointitaidon puutteesta. Teknisestä toimesta puuttuu myös tarjouspyyntöosaamista. Pitää muistaa että ne paikkakunnan yrittäjien työpaikat ovat vähintään yhtä arvokkaita kuin kaupungin työpaikat. Kaupungin työntekijöille palkka maksetaan verorahoista ja yrittäjä maksaa palkat ”omasta pussistaan”.

Toinen iso säästökohde on hallinto. Liian monet hallintouudistukset on torpattu, henkilöstön ja luottamusmiesten, lähinnä vasemmiston toimesta. Vähenevillä veroeuroilla ei voida enää ylläpitää nykyisen suuruista hallintoa. Kun hyödynnetään paikkakunnan yrittäjiä, yhdistyksiä se samalla mahdollistaa hallinnon keventämisen. Kun organisaatiokerroksia vähennetään, osastojen välisiä raja-aitoja kaadetaan, tehtäviä yhdistetään, tehdään yhteistyötä naapurikuntien kanssa, hallintoa voidaan keventää. Kun koulut rakennetaan elinkaarimallilla, sekin keventää nykyistä hallintoa. Sote- säästöjä syntyy kun tehdään yhteistyötä maakunta-Soten, naapurikuntien ja yrittäjien kanssa. Markkinoinnissa saadaan säästöjä kun tehdään yhteistyötä tulevan Päijät-Hämeen Regionin kanssa. Yhdessä olemme enemmän.

Kouluihin tulevien oppilaiden määrä on ennustettava 10-15 vuotta eteenpäin ja koulujen määrä ratkaistava näiden tietojen perusteella. Niistä kouluista jotka rakennetaan tule suunnitella monitoimikeskuksia eli koulu, päiväkoti, seniorien palvelupiste. Liikuntahalleja ei ole varaa rakentaa joka kouluun vaan pitää keskittää. Koulut pitää rakentaa elinkaarimallilla ja paikallisten yrittäjien toimesta.

Kaavoituksen ja elinkeinopalvelujen tärkein tehtävä on kaupungin keskustan kehittäminen. On saatava tyhjät liiketilat käyttöön, on saatava keskustaan vetovoimainen yksikkö ja sille parkkipaikkoja, esimerkiksi Hollolan tapaan, Prisma.  On saatava väkiluku kasvuun ja veronmaksajia lisää.

Nyt on varauduttava tulevaisuuteen, uuteen kunta-kaupunkirakenteeseen!

Tekstiä korjattu 17.10.2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti