sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Vaihtoehtoja verojen korotukselle Lahdessa



”Sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”. Muutama vuosi sitten, kuntaliitosten huumassa, jätettiin veron korotus ja sopeuttamistoimet tekemättä. Hallintoa vahvistettiin. Nyt sitten ei tiedetä mitä tehdään. Vaaditaan virkamiehiltä toimenpiteitä. Kuka sitä nyt omaa oksaansa sahaa poikki? Tarvitaan ulkopuolinen asiantuntija, jos kerran luottamusmiehiltäkään ei veronkorotukselle vaihtoehtoja löydy. Seuraavassa muutamia vaihtoehtoja ja ideoita keskustelun virittämiseksi:

1.Rakenteita kevennettävä
   -tytäryhtiöitä yhdistettävä, jopa purettava synergiaetujen takia, vastuualueita yhdistettävä, yhtymätasolta
     yksi organisaatiotaso purettava, hyödynnetään enemmän paikkakunnan yrittäjien palveluja. Organi-
     saatiokaavio käännetään ylösalaisin, ylös eturiviin kaupungin asiakaspalvelijat eli ne jotka ovat päivittäin
     tekemisissä kaupungin asukkaiden ja yrittäjien kanssa ja alas heidän toimintaansa tukevat johtajat.
     Johtajat auttavat eturivissä olevia asiakaspalvelijoita menestymään kaupunkilaisten palvelussa.

2.Säästetään oikein
   -säästäminen ei aina tarkoita palvelujen heikentämistä, vaan ne samat palvelut tuotetaan uudella,
     edullisemmalla tavalla, hyödyntäen uutta tekniikkaa. Karsitaan turhat kokoukset pois. Puretaan turhaa
     byrokratiaa, sujuvoitetaan ja nopeutetaan päätöksentekoa. Henkilöstöä ei saa vähentää lattiatasolta,
     asiakaspalvelusta, vaan hallinnosta
   -hyödynnetään paikkakunnan yrittäjien ja yhdistysten tarjoamia palveluja ja yhteistyötä sekä yhteistyötä
    naapurikuntien kanssa, esimerkiksi markkinoinnissa

3.Korkeimmat verot – parhaimmat palvelut
   -jos on pakko korottaa veroja, pitää kertoa mitä hyviä, erinomaisia palveluja niillä verorahoilla saadaan,
    veronkorotus pitää kääntää vahvuudeksi, kilpailueduksi
   -esimerkiksi sote- palvelut, liikuntapalvelut, kulttuuripalvelut, kaupalliset palvelut, hyvät asuntoalueet,
     koulutuspalvelut, liikennepalvelut, yrittäjäpalvelut, sijainti, ympäröivä luonto jne. Markkinoinnissa pitää
     tuoda esille eri palvelujen keihäänkärjet, vahvuudet. Ei Lahteen muuttavan asukkaan, yrittäjän muutto-
     päätöstä yksin veroprosentti ratkaise. Suomalaisista lähes 80% maksaa veroja mielellään kun tiedetään mitä sillä saadaan. Muistettava myös että asiakaspalaute on hyvä ”kehitysmoottori”.


   

maanantai 23. lokakuuta 2017

Onko varaa diabeteslääkkeisiin?




Tiedotusvälineissä kauhistellaan diabeteslääkkeiden kalleutta kakkostyypin diabeetikoille. Miksi ei samalla kerrota edullisemmasta vaihtoehdosta hoitaa kakkostyypin diabetesta, erityisesti taudin alkuvaiheessa. Lääkkeitä parempi vaihtoehto on pudottaa painoa, uusi ruokavalio, säännöllinen ruokailu ja liikunta. Minulla on monta tuttua jotka ovat tällä ”hoidolla” voineet luopua kokonaan lääkkeistä muutaman vuoden jälkeen. Tämä vaihtoehtohoito on yhteiskunnalle ja potilaalle paljon edullisempi ja potilaalle terveellisempi.

Minulla itselläni on ykköstyypin diabetes. Sama vaihtoehtohoito ei poista minun sairauttani, mutta se helpottaa oloa ja tasapainon saavuttamista.

HeiLahdelle yhteinen kaupunginjohtaja



Monissa kauppaketjuissa yksi päällikkö, johtaja vastaa ja hoitaa useampia yksiköitä. Suuntaus on yhä suurempiin vastuualueisiin. Miksi ei kunnalliselämässäkin? Lahti ja Heinola etsivät nyt samaan aikaan uusia kaupunginjohtajia. Kumpikin kaupunki säilyttäisi itsenäisyytensä, mutta hyödyntäisivät naapuriensa palveluja, organisaatiota. Apulaiskaupunginjohtajat hoitaisivat kummankin rutiiniasiat. Esimerkiksi Heinola voisi keventää henkilöstöorganisaatiotaan, hyödyntää Lahden palveluja (kaavoitus, rakentaminen, työkoneet, kouluverkosto, elinvoimapalvelut, kilpailutukset, lakiasiat, markkinointi, toiselta oppiminen jne.). Kummankin kaupungin lautakunnissa olisi aina yksi edustaja naapurikaupungin lautakunnasta. Nykyäänhän yhteistyö on olematonta. Uskon että tehtävään hakijoita kiinnostaisi uusi konsepti ja uusi toimintatapa tulevien maakuntien Suomessa. Heinolan on pakko keksiä jotakin uutta, muutosta. Pääosa nykyisistä päättäjistä ovat yhden kaupunginjohtajan erottaneet ja toiminnallaan edesauttaneet nykyisen kaupunginjohtajan eropyyntöä. Yhdessä olisimme enemmän.


sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Vanhainkoti vai Palvelutalo?



Kävin Heinolan uudessa palvelutalossa, Hopeasillassa, tervehtimässä yli 90v ystävääni ja tutustumassa uuteen taloon. Kadun risteyksessä opasviitassa lukee ”Vanhainkoti” ja talon seinässä ”Palvelutalo”. Kaupungin nettisivuilla puhutaan vanhankodista. Kumpi on oikein? Yleisesti Suomessa puhutaan palvelutaloista. Asukkaiden huoneet ovat toimivia, ihan ok, osasta huoneista näkymä järvelle. Kun ystäväni esitteli minulle taloa hän sanoi ”tämä on vähän laitosmainen, kuin vankila”. Hän totesi myös että yhteisöllisyys oli parempi vanhassa talossa. Olen hänen kanssaan samaa mieltä, siinä on suunnittelijalta ja niiden hyväksyjiltä puuttunut luovuutta ja näkemystä asukkaan silmin. Pitkä valkea, suora käytävä ei ole kodikas. Käytävän muodolla ja väreillä olisi saatu kodikkuutta lisää. Olen käynyt monessa palvelutalossa ja hotellissa jossa tämä ”sairaalamaisuus” on saatu häivytettyä pois. Vieläkin asia voidaan osittain korjata väreillä, tekstiileillä, tauluilla, huonekaluilla. Jopa asukkaiden oven pielessä oleva nimikyltti voisi olla ”lämpöisempi”. Esimerkiksi Hallaus pystyisi loihtimaan kodikkuuta lisää.

sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Heinolan rakenteellisia säästökohteita


Heinolan on viimeistään nyt varauduttava tulevaan Soteen ja pakollisten kouluinvestointien toteuttamiseen. Väki vähenee, keskustasta kauppaliikkeet lopettavat, veronmaksajat vähenevät, koulut homehtuvat, velkaa on otettava lisää mikäli ei käytetä energiarahastoa. Tulot eivät kata kuluja. Eletään velaksi. Kustannusten höyläyspolitiikka on tullut tiensä päähän. Heinolassa on kahdessa vuodessa synnytetty noin 500 uutta työpaikkaa, mutta montako työpaikkaa on lopetettu, siistynyt muualle?

Suurimmat  säästöt saadaan aikaan kun teknisen toimen toimintatavat muutetaan. Toimintatavat ovat viime vuosisadalta. Ei ole tätä päivää, että kaupungille palkataan putkimiehiä ja maalareita. Eräs yrittäjä, joka toimii kaupungin kiinteistössä kertoi että huoneiston remontti viivästyi parilla kuukaudella.Yrittäjän mukaan jos remontti olisi annettu kokonaisurakkana paikalliselle alan yrittäjälle, kaupunki olisi säästänyt puolet nykyisistä kustannuksista. Monien projektien viivästykset johtuvat kuulemma tilakeskuksen johdon projektijohtamisen taidon puutteesta ja delegointitaidon puutteesta. Teknisestä toimesta puuttuu myös tarjouspyyntöosaamista. Pitää muistaa että ne paikkakunnan yrittäjien työpaikat ovat vähintään yhtä arvokkaita kuin kaupungin työpaikat. Kaupungin työntekijöille palkka maksetaan verorahoista ja yrittäjä maksaa palkat ”omasta pussistaan”.

Toinen iso säästökohde on hallinto. Liian monet hallintouudistukset on torpattu, henkilöstön ja luottamusmiesten, lähinnä vasemmiston toimesta. Vähenevillä veroeuroilla ei voida enää ylläpitää nykyisen suuruista hallintoa. Kun hyödynnetään paikkakunnan yrittäjiä, yhdistyksiä se samalla mahdollistaa hallinnon keventämisen. Kun organisaatiokerroksia vähennetään, osastojen välisiä raja-aitoja kaadetaan, tehtäviä yhdistetään, tehdään yhteistyötä naapurikuntien kanssa, hallintoa voidaan keventää. Kun koulut rakennetaan elinkaarimallilla, sekin keventää nykyistä hallintoa. Sote- säästöjä syntyy kun tehdään yhteistyötä maakunta-Soten, naapurikuntien ja yrittäjien kanssa. Markkinoinnissa saadaan säästöjä kun tehdään yhteistyötä tulevan Päijät-Hämeen Regionin kanssa. Yhdessä olemme enemmän.

Kouluihin tulevien oppilaiden määrä on ennustettava 10-15 vuotta eteenpäin ja koulujen määrä ratkaistava näiden tietojen perusteella. Niistä kouluista jotka rakennetaan tule suunnitella monitoimikeskuksia eli koulu, päiväkoti, seniorien palvelupiste. Liikuntahalleja ei ole varaa rakentaa joka kouluun vaan pitää keskittää. Koulut pitää rakentaa elinkaarimallilla ja paikallisten yrittäjien toimesta.

Kaavoituksen ja elinkeinopalvelujen tärkein tehtävä on kaupungin keskustan kehittäminen. On saatava tyhjät liiketilat käyttöön, on saatava keskustaan vetovoimainen yksikkö ja sille parkkipaikkoja, esimerkiksi Hollolan tapaan, Prisma.  On saatava väkiluku kasvuun ja veronmaksajia lisää.

Nyt on varauduttava tulevaisuuteen, uuteen kunta-kaupunkirakenteeseen!

Tekstiä korjattu 17.10.2017


Papalla on asiaa

  
Lapsenlapseni Salla ja Pyry
                                                                                                                                                             1.Kehittäkää ja käyttäkää sosiaalisia taitoja. Hampaiden kiristely, takanapäin haukkuminen ja vihapuhe eivät ratkaise ongelmia. Luulo ei ole tiedon väärtti. Toivon että Teillä on tiedonjano.  Ongelmat ratkaistaan puhumalla, nokatusten, oikean tiedon pohjalta.

2.Olkaa rehellisiä. Töppäykset, virheet kannattaa tunnustaa heti, kun aika kuluu, ongelmat mutkistuvat. Oppikaa epäonnistumisista ja palautteista. Palaute on hyvä kehitysmoottori, itselle ja yritykselle. Anteeksi, kiitos ja hymy ei maksa mitään mutta saa aikaan paljon myönteistä.

3.Terveyden paras vakuutus on säännöllinen liikunta, se on ennaltaehkäisyä. Kokemuksesta voin kertoa että liikunta auttaa myös paremmin selviytymään työtehtävistä. Tietysti myös se mitä syöt vaikuttaa terveyteen. Puhdas, kotimainen lähiruoka, luomuruoka on parasta. Myös positiivinen elämänasenne auttaa, itse olen sillä selättänyt vakavat sairauteni. Olette jo oikealla tiellä.

4.Kunnioittakaa ja arvostakaa vanhempia ihmisiä. He ovat työllään rakentaneet tämän maan, jonka he aikanaan jättävät Teidän sukupolven hoidettavaksi. Minun isäni on taistellut sodassa viisi vuotta Suomen itsenäisyyden puolesta. Suomi on hyvä isänmaa.

5.Kehitystä ei tapahdu ilman muutosta. Te joudutte elämässänne kohtamaan jatkuvaa muutosta. Työpaikka ja työnkuva muuttuu monta kertaa. Tarttukaa aina muutokseen myötäotteella. Ajatelkaa aina ensiksi niitä myönteisiä asioita mitä tulevaan muutokseen liittyy. Menestystä.


Rakkain terveisin Pappanne, Luomupekka

tiistai 10. lokakuuta 2017

Heinolassa muutosjohtajavaje


Hatunnosto kaupunginjohtaja Jussi Teittiselle rohkeasta, oma-aloitteisesta päätöksestä luopua Heinolan kaupunginjohtajan tehtävästä. Hän ymmärsi että hänellä ei ole muutosjohtajan vaatimia taitoja ja tahtoa. Varmasti toinen vaikuttava tekijä oli Heinolan johtavien virkamiesten, päättäjien, luottamushenkilöiden yhteistyö vaikeiden edessä olevien päätösten läpiviennissä. Uskon että tämä näkemys vahvistui  budjettikokouksessa Tallinnassa. Myös tarkastuslautakunnan aktivoituminen loi lisäpaineita.

Päättäjiä jotka aikanaan valitsivat Teittisen pitää nyt katsoa peiliin. He halusivat valita lupsakan, kokeneen miehen, poispotkitun muutosjohtajataitojaan näyttäneen kaupunginjohtajan jälkeen. Itse, muutaman muun valtuutetun kanssa olisimme valinneet nuoremman miehen joka olisi heti muuttanut viisihenkisen perheensä Heinolaan. Hänellä oli eniten muutosjohtajaominaisuuksia tarjolla olleista henkilöistä ja nuoruuden intoa, näyttöhaluja.


Kehitystä ei tapahdu ilman muutosta. Nyt Heinolan pitää osata hyödyntää tämä tilanne. Pitää etsiä oikea, kokemusta omaava muutosjohtaja, jolla on vahva tahto saada muutosta aikaan. Se ei löydy talon sisältä. Nämä viimevuosien kaupunginjohtajien pompottelut Heinolassa vaikuttavat varmasti hyvien hakijoiden kiinnostumiseen. Uuden johtajan valinnan yhteydessä on myös sovittava siitä mitä muutoksia uusi johtaja esittää organisaatioon ja niitä muutoksia päättäjien pitää tukea. Kuten menestyvissä yrityksissäkin toimitusjohtaja luo organisaationsa ja johtoryhmänsä sellaiseksi, jolla hän uskoo muutokset ja tavoitteensa toteutuvan.

torstai 5. lokakuuta 2017

Sote- maakuntauudistus mietityttää


Sote- maakunta uudistus mietityttää tavallista veronmaksajaa. Ymmärrämme että uudistusta tarvitaan. Nykyinen uudistusmalli synnytettiin dramaattisesti, uhattiin jopa hallituksen hajoamisella. Valitettavasti uudistusta on liikaa politisoitu.

Kokoomuksen vaatimukset olivat, mahdollisuus sotepalvelujen yksityistämiseen ja keskustan vaatimuksena maakuntauudistus. Neuvotteluissa saavutettiin kompromissi. Nyt kun suunnitelmat etenevät ja kongretisoituvat, kokoomus onkin ruvennut empimään maakuntauudistusta. Kokoomus laittoi Vapaavuoren asialle. Vapaavuori haki tukea C21 kaupunginjohtajilta maakuntauudistuksen torppaamiseksi. Kokoomuksen gallupsuosio ja kaupunkilaistumisen trendi ovat rohkaisseet maakuntauudistuksen kaatajia. Kokoomuksessa maakuntauudistuksen vastustajat saavat tietenkin tukea myös oppositiolta. Kokoomus ajaa hallituksessa kaksilla rattailla. Lisäksi kokoomus hyödyntää keskustaa paremmin nettiosaamistaan, sosiaalisia medioita ja julkisuutta.

Samaan aikaan keskusta ei aktiivisesti eikä näkyvästi puolusta maakuntauudistusta, jonka tavoitteena on pitää koko maa asuttuna ja tasapuoliset palvelut kaikille suomalaisille. Osa keskustalaisista suhtautuu kilpailuttamiseen kriittisesti. Keskusta ei ole pystynyt hyödyntämään maakuntauudistuksen etuja ja kokemuksia Kainuusta ja Etelä-Karjalasta. Keskustan gallupsuosio laskee. Keskustelut ja ulostulot satavat kokoomuksen laariin. Jos hallitus kaatuu ja tulee uudet vaalit, kokoomuksesta tulee pääministeripuolue.

Tavallisen veronmaksajan vinkkelistä tällä tärkeällä uudistuksella ei saisi tehdä päivänpolitiikkaa, uudistus tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin. Tästä syystä olisin toivonut että uudistuksessa olisivat olleet mukana koko eduskunta. Tässä vaiheessa kun lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty, pitää olla avoin palautteille. Arvostelu ja kehittämisehdotukset eivät merkitse hankkeen kaatamista, vaan hankkeen parantamista. Ei saa ruokkia vastakkainasettelua, Yhdessä olemme enemmän.