keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Lahti-Heinola maaottelu


Asun nyt toista jaksoa Lahdessa. Syntymäkotini on Nastolassa eli nyt asun kotikaupungissani. Olen asunut myös kaksi jaksoa Heinolassa. Olen syntynyt Heinolan maalaiskunnassa, Suomen Urheiluopistolla.  Työurani aikana olen asunut kymmenellä eri paikkakunnalla Suomessa, pienissä ja isoissa kaupungeissa. Pystyn näkemään ja vertailemaan paremmin eri paikkakuntia keskenään, kuin sellainen henkilö joka on koko ikänsä asunut Heinolassa tai Lahdessa.

Ystäväni Heinolassa haastoivat minut kirjoittamaan vertailua Lahden ja Heinolan hyvistä ja huonoista puolista.

Heinolassa on kansallinen kaupunkipuisto. Heinola on Suomen joulupuukaupunki (yli 200 valaistua joulupuuta).  Heinola on ihmisen kokoinen kaupunki, kaikki lähellä. Heinolassa on avovettä läpi vuoden. Heinolassa on hyvin toimiva terveyskeskus ja kesäteatteri. Heinola on ollut edelläkävijä ”Liikkuva koulu” hankkeessa. Heinolassa on Suomen Urheiluopisto, Apajalahden luola, Siltasaari, rantapuisto, kaksi jäähallia. Heinolassa järjestetään jäänveisto -ja puunveistokisat, ”kunnossa kaiken ikää” ohjelmat, yli 70v ilmainen uimahalli ja kuntosali. Nämä asiat ovat Heinolassa paremmin kuin Lahdessa. Toivon että heinolalaiset arvostavat näitä. Varmasti sananlasku ”aika kultaa muistot” pitää minunkin osalta paikkansa. Kannattaa muistaa että Heinolasta on ihan sama matka Lahteen kuin Lahdesta Heinolaan. Osittain tästä syystä käytän koko vuoden Heinolan terveyskeskuspalveluja, parturipalveluja ja hierontapalveluja. Tarkoitus on myös järjestää moottorisahauksen SM-puuveistokisat Heinolassa 2018. Mies voi lähteä Heinolasta mutta Heinola ei lähde miehestä.

Lahdessa on paremmin junayhteydet pääkaupunkiseudulle, paremmat kesä - ja talviliikuntapaikat, toriparkki, Sibeliustalo, Teatteri, Messukeskus, vilkas satama, Vesiurut, puhdistuva Vesijärvi, monipuoliset kauppapalvelut, Messilä, Päksin palvelut, tuleva korkeakoulukaupunki, Pajulahti, Valtteri Bottas, omat kansanedustajat. Toivottavasti Lahti on Euroopan vihrein kaupunki 2020, olevassa kisassa.

Kaupungin taloudenpito on yhtä huonolla tolalla Lahdessa ja Heinolassa. Molemmissa kaupungeissa on homekouluja ja korjausvelkaa liikaa. Sosiaalidemokraatit johtavat menoa molemmissa kaupungeissa. Torikauppiaiden määrä vähenee molemmilla toreilla. Torien ympäriltä löytyy tyhjiä liikehuoneistoja. Yrittäjäystävällisyydessä on parantamisen varaa. Kaupunkikeskustojen kehittäminen on kesken. Ja näistä kaupunkilaiset valittavat: Koirankakkaa on liikaa molempien kaupunkien puistoissa ja talvella koirankusettajat sotkevat hiihtäjien latuja. Osa kaduista huonossa kunnossa.
Naapurista kuuluu liikaa elämisen ääniä.

Mielestäni Lahden ja Heinolan vahvuudet pitää yhdistää ja sitä kautta saada nykyistä vetovoimaisempi Päijät-Häme. On huolestuttavaa lukea Lahti Regionin markkinointia jossa muut ympäristökunnat ovat mukana, mutta Heinola puuttuu. Yhdessä olemme enemmän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti