perjantai 28. huhtikuuta 2017

Miksi kuntapäättäjät haluavat mukaan osuuskauppojen päättäviin elimiin?


Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti 28.4. kunnanvaltuutettujen osuudesta osuuskauppojen edustajistoissa.
Onko väärin jos kunnanvaltuutetut haluavat osallistua ja valvoa usein alueensa suurimman kauppaketjun toimintaan ja kehittämistä? Ei kai se ole S -Ryhmän vika jos kunnanvaltuuston jäsenet hakeutuvat myös osuuskaupan edustajistoon ja sitä kautta haluavat vaikuttaa kotikuntansa kehittymiseen? Se rikastuttaa kunnanvaltuutetun asiantuntemusta. Me tarvitsemme enemmän aktiivisia, monenlaiseen toimintaan osallistuvia kuntapäättäjiä. Yksin puolueiden hallintoelimissä toimiminen antaa liian suppean kuvat kunnan kehittämismahdollisuuksista . Uskon että monen arvostelijan mielessä on kateus ja väärää, kuviteltua tietoa. Eikö ole normaalia että jokaisen yrityksen omistajat pitävät yrityksensä puolia, tietysti laillisin keinoin?  Osuustoiminta yritysmuotona ei voi olla huonommassa  asemassa kuin osakeyhtiö.

Osuuskaupat ovat jäsentensä omistamia yrityksiä joissa voitot käytetään yrityksen ja sen toimialueen kehittämiseen, ne eivät mene johtajien taskuihin. Ylin päättävä elin on vaaleilla valittu, jäsenistä koostuva edustajisto. Kilpailevat kaupparyhmät toimivat toisenlaisien periaatteiden mukaan. Heillä asiakkaiden vaikutusmahdollisuudet ja voitonjako ovat erilaiset.

Syyllistämisen sijaa tarvitsemme enemmän kannustusta yhteistyöhön. Esimerkiksi ABC ketjun yksiköt ovat parantaneet monen pienen kunnan palveluja.  Saman katon alla toimivat monet yksityisyrittäjät. Samoin monen Prismakeskuksen sisällä toimivat monet yksityisyrittäjät, hyödyntävät Prisman asiakasvirtaa. Yhteistyöstä hyötyvät osuuskauppa, yksityisyrittäjät ja kunnan asukkaat. Yhdessä olemme enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti