keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Miten diabeteksen aiheuttamista kustannuksista säästetään?


Diabeetikkojen määrä Suomessa on kovassa kasvussa, Se on yleisintä Euroopassa,valitettavasti. Miten tätä ongelmaa pitäisi hoitaa? Tuntuu että hallituksella on vain yksi keino, korvausten pienentäminen. Olen itse diabeetikko, tiedän mistä puhun. Ennalta ehkäisyyn pitäisi panostaa nykyistä enemmän jolloin myöhempien lisäsairauksien tuomat kustannukset yhteiskunnalle pienenevät. Diabeetikko pitää motivoida hoitamaan itseään. Itse sain tähän herätyksen ja motivaation Tampereen Diabeteskeskuksen viikon kurssilla. Suosittelen. Opin näkemään mikä merkitys hoidossa on painonhallinnalla, liikunnalla ja ruokavaliolla. Monet kunnat ja kaupungit säästävät diabeetikkojen jalkahoidosta, se on virhe. Säännöllinen 3-4 kertaa vuodessa toteutettu jalkahoito estää myöhemmät lisäsairaudet, jakojen amputoinnit ja tämä taas pienentää myöhemmän iän hoitokustannuksia. Se tarjoaa myös inhimillisemmän loppuelämän diabeetikoille
.
Diabeetikko on itsensä paras hoitaja. Häntä pitää tukea ja hyödyntää tietotekniikan antamia mahdollisuuksia. Itsekin olen jo pari vuotta seurannut lääkitystä, sokeriarvoja, ruokailua ja liikuntaa Lääkäripalvelu Neliapila Oy:n ja Quattro Folia Oy:n kehittämällä, puhelimessa toimivassa järjestelmässä. Voin itse seurata toteutettavia muutoksia hoidossa. Samat tiedot ovat myös diabeteslääkärin ja –hoitajan tiedossa päivittäin. Voimme neuvoa toisiamme ilman että pitää käydä vastaanotolla kolmen kuukauden välein. Uusin apuväline (kuvassa) on Abbotin tuottama FreeStule Libre Fash-laite joka mahdollistaa glukoosin seurannan ilman perinteistä pistämistä. Laite on jo laajassa käytössä Saksassa ja Ruotsissa. Kuulemma tulossa Suomeenkin. Tämä on nykyaikaa ja varmasti motivoi myös nuoria. Valitettavasti kuntien ja kaupunkien terveysviranomaiset eivät ole tähän mahdollisuuteen vielä tarttuneet. Toivottavasti tämäkin korjaantuu Sote -projektissa.

Suomen terveydenhuolloissa eletään liian paljon kädestä suuhun. Hoidetaan seurauksia kun pitäisi puutua myös syihin. Se lisää kustannuksia nyt, mutta säästää merkittävästi kustannuksia tulevaisuudessa. Se varmistaa diabeetikkojen työkyvyn pidempään ja varmistaa omatoimisen, inhimillisen vanhuuden. Jonot hoitolaitoksissa vähenevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti