lauantai 21. kesäkuuta 2025

 


Ruoan pelastaja

Kannattaa katsoa Yle Areenasta ohjelma ”Ruoan pelastaja”. Siellä kerrotaan ja näytetään miten ruokahävikkiä voi pienentää. Voit liittyä alueen ”Ruokapiiriin” ja tilata sieltä ruokatarvikkeita ja noutaa ne sovitusta paikasta tuottajalta, ei ole välikäsiä, ei tule hävikkiä. Kun valitset lähiruokatori Heilan, sielläkin on vain yksi välikäsi eli Heilan pyörittäjä. Heilassa tuote voi olla hyllyllä muutaman päivän jopa viikon, hävikkiä syntyy vähän. Valitsemalla ”Supermarketin” välikäsiä on ainakin kolme ja tuote on hyllyllä muutamia päiviä tai viikkoja ja hävikkiä syntyy kaupalle ja asiakkaalle.

Toinen tie hävikkiraaka-aineiden pelastamiseksi on tehdä niistä uudenlaisia, tuotteita herkkuja. Esimerkiksi isoista punajuurista, jotka tehtaassa eivät mahdu lasipurkkeihin, tehdään kuumasavustuksen avulla rapeita leikkeleitä, leivän päälle. Video tarjoaa monia uusia liikeideoita pienyrittäjille. Ihmisiltä Ruotsissa kysyttiin mitä he syövät 20 vuoden kuluttua, vastaus oli, että vähemmän lihaa, enemmän lähiruokaa, luomua ja kausiruokaa. Helsingissä Asukasyhdistys Ankkuri tee päivittäin lounaita hävikkiraaka-aineista ja myy lounaita edullisesti jäsenilleen ja asiakkailleen.. Uudenmaan Ruoka ry välittää alueen lähiruokaa asiakkailleen mm. Herttoniemen Prisman palvelupisteen vastapäätä olevasta myyntipisteestä, valikoima löytyy netistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti