perjantai 15. huhtikuuta 2022


 


                                                         Sähköpotkulautojen haitat

On normaalia, että aina innostutaan uuteen, ajattelematta vaikutuksia yhteiskuntaan pidemmällä ajalla. Näin on varmaan käynyt sähköpotkulautojen osalta. Kaupungit kilpailivat kuka saa ne ensiksi kaduilleen. Lahteenkin on valittu jo toinenkin firma levittämään sähköpotkulautoja pitkin kaupunkia.

Ensiksi ne vähentävät terveysliikuntaa (kävelyä, sauvakävelyä, pyöräilyä) joka merkitsee, että nuorison kunto laskee entisestään ja terveyskeskuskäynnit lisääntyvät. Sähköpotkulaudat vähentävät paikallisten taksien ansioita, sähköpotkulautafirmojen tulot menevät kaupungin ulkopuolelle ja paikallisliikenne bussien käyttö vähenee ja se kasvattaa kaupungin kustannuksia. Holtittomasta potkulautojen käytöstä johtuvat onnettomuudet lisääntyvät ja kasvattavat terveydenhoitokustannuksia.

Jos kuitenkin katsotaan sähköpotkulautojen kuuluvan nykypäivän kulkuvälineisiin, niin niiden käyttöä pitäisi rajoittaa ja valvoa. Niillä ajaminen sallittua vain pyöräteillä ja ajoradan oikeassa reunassa, ei jalkakäytävillä. Alkoholin osalta noudatetaan samoja sääntöjä kuin autoilijoiltakin. Nopeusrajoitus 20km/h. Potkulauta on tarkoitettu vain yhdelle henkilölle ja alaikäraja on 16v. Potkulaudalla ajo klo 00-06 välillä vaatii kypärän käyttöä, ajo ilman kypärää tietää sakkoja. Pysäköinninvalvoja voisivat osaltaan valvoa myös sähköpotkulautojen käyttöä ja pysäköintiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti