tiistai 15. helmikuuta 2022

 

Sale Koli


Kehittämisidea VVR Wood Oy:lle

Viime vuosina rakennettuja, pienempiä kauppakiinteistöjä on moitittu laatikoiksi, persoonattomiksi, eivät sopeudu ympäristöönsä jne. Yksi syy ja tavoite on ollut tietysti edullisemmat rakentamiskustannukset. Parikymmentä vuotta sitten edullisia marketteja rakennettiin edullisista sikalan betonielementeistä, sarjatyö ja vakioelementit toivat edullisuutta. Poikkeuksiakin on esimerkiksi Kolin keskustassa oleva Sale-kiinteistö ei ole normaali laatikko, se sopeutuu hyvin ympäristöönsä. Samoin Lähiruokatori Heila Heinolassa.

Puukerrostalojen ja puukoulujen rakentaminen on kiihtynyt. Miksei tätä kehitystä voisi hyödyntää myös pienempien myymäläkiinteistöjen rakentamiseen (K-Market, Sale, Alepa, Lidl). Suunnitellaan myymäläkiinteistö niin että siinä hyödynnetään valmiita koulujen puuelementtejä. Ulkoilme suunnitellaan yhdessä ketjujohdon kanssa ketjun tavoitteita tukevaksi ja ympäristöönsä sopivaksi. Pohjia voisi olla kahden kokoisia, suurempi kokoa Sale Vierumäki ja pienempi kokoa Sale Jyränkö. Ulkoilmeen mallia voisi ottaa vaikka Heinolan Heilasta, kaupan edessä pääoven vieressä katos, joka voisi olla Salen minitori, jossa alueen tuottajat esittelisivät ja myisivät tuotteitaan. Tämän päivän rakentamisessa on tietysti huomioitava energiansäästöasiat, maalämmön ja aurinkolämmön hyödyntäminen. VVR Wood Oy tarjoaa tilaajilleen myös kokonaistoimituksia, suunnittelusta asennukseen. Ensimmäinen myymälä nousee Lidlille Riihimäkeen, malli kehitetty Ruotsissa.

Joku kauppaketju voisi jopa ottaa tästä kilpailuvaltin, jolla erottautuu kilpailijoistaan, puurakentamisen, persoonallisen ulkoilmeen, energiansäästöratkaisujen ja hiilineutraalilaskelmien avulla. Puurakennukset toimivat pitkäaikaisina hiilivarastoina. Ensimmäinen hyvä kohde olisi tulossa oleva Prisma Heinolassa. Ulkomuoto ei saisi olla laatikkomainen, sen pitää sopia ympäristöönsä ja erottautua edukseen. Katolle pitää saada aurinkopaneelit ja "ruokintapelto" perhosille ja sieltä livekuvaa myymälään, jossa luonnonsuojelijat ihailevat kuinka hyvin perhoset ja Prisma elävät sovussa. Edelläkävijä muistetaan.


Lidl Riihimäki

Heila, Heinola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti