sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Pyöreän Pöydän Ritarit






Pyöreän Pöydän historia alkoi 1937, kun Oululainen avasi lokakuun 5 päivänä kahvilan Rautatienkatu 11 Lahdessa. 1962 kahvila siirtyi Rautatienkatu 7:ään.1985 Pyöteä Pöytä siirtyi Aleksanterinkatu 10:een torin kulmaan. Oululaisen kulmasta voidaan katsoa Pyöreän Pöydän nykyajan alkaneen. Kun Oululainen lopetti kahvilatoiminnan 2009 Pyöreän Pöydän herrat siirtyivät vieressä olevan Amarillo-ravintolan tiloihin jossa nykyisin kokoonnutaan, ilman pyöreätä pöytää. Pyöreä Pöytä on varastoitu nykyisen Fazer myllyn tiloihin, jossa se odottaa uuden kahvilan perustamista.

Pyöreän pöydän perustajana pidetään talousneuvos Artturi Hagmania ja kuljetusliike Pika-Heikin toimitusjohtajaa Heikki Hautalaa. Ministeri Heikki Huurtamo hankki aikaan Heikille taloustirehtöörin arvonimen. Pyöreän pöydän jäsenet olivat teollisuusmiehiä, kauppiaita, politiikkoja, virkamiehiä, pankinjohtajia, kaikki aktiivisesti työelämässä mukana. Pyöreän Pöydän ritareilla ei ole mitään sääntöjä eikä palavereista pidetä pöytäkirjaa. Puheenjohtaja valitaan hoitamaan juoksevia asioita. Nykyinen puheenjohtaja on Pentti Hiltunen. On vain ajan myötä syntyneitä ja omaksuttuja pelisääntöjä, käytäntöjä. Vältetään puhumasta politiikkaa. Puhuttuja aiheita nykyisin ovat urheilu, musiikki, Lahden kaupungin asiat, Suomen asiat, luomu ja välillä EU:kin asiat. Pikkujoulut vietetään puurojuhlan merkeissä. Pöydällä on oma pöytästandaari ja adressi.

Olen liittynyt aikanaan Heinolan pyöreään pöytään joka toimii Lahden alaisena Pyöreänä Pöytänä. Siellä keski-ikä oli alle 80v ja jäseniä noin 30. Päivittäisissä tapaamisissä kävi noin 8-15 jäsentä. Siellä päivänsankari piti oman esityksensä 10-15 min. Heinolassa tehtiin vuosittain 1-2 ”opintomatkaa” lähiseudulle. Nyt olen kuulunut kohta jo viisi vuotta Lahden pyöreään päytään joka kokoontuu ravintola Amarillossa, torin kupeessa ma-pe klo 10-11. Pyöreän Pöydän keski-ikä on yli 80v ja yli 90 vuotiaitakin on jo neljä. Päivittäin tapaamisessa käy 8-12 henkeä ja kahvityspäivinä 14-18. Lahden Pyöreään Pöytään kuuluu tällä hetkellä 30 henkeä.
Minä 75v. Olen kuudenneksi nuorin pöydässä. Hiljaista tietoa ja kokemusta monelta elämän eri aloilta on Pyöreässä Pöydässä paljon.

Kehittämisehdotus Lahden Pyöreään Pöytään
-tavoitteena saada uusia, nuorempia jäseniä, myös työelämässä mukana olevia
-nimipäiväsankari pitää 10-15min esityksen haluamastaan aiheesta, historiasta tai
kotikaupungin kehittämiseen liittyvästä aiheesta, mikäri sankari ei halua pitää itse
esitystä, hän voi kutsua vierailijan joka pitää sankarin toivoman esityksen
-päivänsankarin kahfeilla keskustellaan vain esitykseen liittyvistä asioista
-mielenkiinoisemmista Lahden kehittämiseen liittyvistä aiheista voisi joku kirjoit-
taa lehden yleisön osastollekin Pyöreän Pöydän nimissä
-naistenpäivänä voitaisiin kutsua naiset,puolisot,elämänkumppanit kahville ja
tutustumaan Pyöreän Pöydän veljiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti