maanantai 7. toukokuuta 2018

Miksi ei hyödynnetty mahdollisuuksia?
Heinola nukkui onnensa ohi kymmenen vuotta sitten. Miksi? Valtaa ovat pitäneen Demarit Kokoomuksen tuella. Vaalien jälkeen kokoomuksellakin olisi ollut valittavana uudet kumppanit, mutta vanha suola janotti. Ja tulokset näkyvät; työpaikat vähenevät, asukasluku laskee, keskustassa tyhjien liikehuoneistojen määrä kasvaa, koulut homehtuvat, korjausvelka kasvaa, riitely jatkuu, kaupunginjohtajia erotetaan ja osa lähtee omasta aloitteestaan, hallintoa kasvatetaan, naapurien kanssa mieluimmin riidellään kuin tehdään yhteistyötä, konsulttifirmat rikastuvat Heinolan kustannuksella jne.

Keskustan ja torin kehittämiseksi on tehty ainakin kolme konsulttifirman tekemää selvitystä ja mikään niistä ei ole johtanut esitettyihin muutoksiin. Heinolan yrittäjät perustivat yhdistyksenkin kaupungin avuksi, keskustaa kehittämään. Kaupunki ei tullut yhdistykseen mukaan vaan halusi edelleen kehittää yksin, mieluimmin konsulttifirmojen kanssa. Hämeenmaa, Reponen ja Kekkonen tekivät konkreettisen ehdotuksen keskustan kehittämiseksi luonnospiirustuksineen, mutta silloinen kaupungin naisarkkitehti torppasi esityksen. Jos kaupunki olisi suunnitelman hyväksynyt, Heinolan keskusta olisi nyt toisen näköinen, myös asiakasmäärissä. Entisen Itä-Hämeen tontin kehittäminen ja rakentaminen kaatui myös saman arkkitehdin mielipiteeseen siitä että liiketiloja keskustaan tarvitaan lisää, vaikka niitä jo silloin oli tyhjillään. Keskustaan tarvittiin asuntoja lisää. Heinolan tapahtumakalenterin synnyttämistä esitti maksettu konsulttifirma ja sitä esitystä yrittäjät, tapahtumanjärjestävät kannattivat, mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Matkailun ja turismin hyödyntämiseksi on vireillä ollut monta hanketta joissa yhteiskunnan rahaa on palanut satoja tuhansia, mutta tulokset ovat laihoja, varsinkin silloin kun olisi pitänyt tehdä yhteistyötä naapurien kanssa. Yrittäjäystävällisyyden parantamiseksi tehdyt esitykset on torpattu. Liikennevirtojen ohjaamiseksi ABC;ltä keskustan kautta takaisin moottoritielle ja päin vastoin, esitetyt ideat eivät ole edenneet. Suomen joulupuukaupungin ja Terveysliikuntakaupungin tittelien hyödyntäminen on jäänyt puolitiehen. Kaupunkilaisten esittämät hyödyntämisideat eivät ole edenneet.

Apajalahden kallioluolan hyödyntämiseksi on tehty monta ideaa, mutta turhaan. Tuntuu että kaupungilla ei ole kellään intoa viedä kaupunkilaisten ideoita eteenpäin, vain virkamiesten ideoita toteutetaan. Viimeisin naula keskustan alasajoon oli Prisman rakentaminen moottoritien varteen. Mahdollisuus olisi ollut saada se keskustaan, torin varteen jos S-marketin ja Itä-Hämeen tontit olisi yhdistetty ja kellariin tehty iso parkkihalli, ei olisi toriparkkia tarvittu. Kaupungilta ei löytynyt tarpeeksi tahtoa ja visiota neuvotella tämä vaihtoehto toteutukseen. Hämeenmaa odotteli muutaman vuoden ja teki sitten oman ratkaisunsa. Kimolan kanavaan löytyy kyllä rahaa, mutta ei Heinolan radan kehittämiseen, vaikka se olisi Heinolan kehittämisen kannalta avainasia. Tosiasia on että jos kaupungin keskusta kuolee, kuolee koko kaupunki.Valitettavasti.

Miksi ei hyödynnetty mahdollisuuksia? koska, päättäjillä ei ollut 5-10v visiota, päättäjillä puolueen etu ja oma etu oli Heinolan edun edellä. Ei osattu tehdä yhteistyötä yrittäjien ja naapurien kanssa.
Nämä asiat kannattaa muistaa seuraavissa vaaleissa. Kehitystä ei tapahdu ilman MUUTOSTA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti