lauantai 26. toukokuuta 2018

Heinolan keskustan kehittäminenHeinolan päättäjät nukkuivat kummenen vuotta sitten onnensa ohi ja luottivat vain omiin ja konsulttien kehittämiskykyihin. Keskustan yrittäjät perustivat, kaupungin maksamien  konsulttien suosituksesta Heinolan Kaupunkisydän ry:n kehittämää Heinolan keskustaa yhdessä yrittäjien ja kaupungin kanssa. Monista pyynnöistä huolimatta kaupunki ei halunnut tulla yhdistykseen mukaan vaikuttamaan yhdessä yrittäjien kanssa. Tulokset näkyvät: tyhjät liikehuoneistot lisääntyvät, posti ja osa pankeista lopettivat toimipisteensä, tori hiljenee, keskustan ulkopuolelle rakennetut ja rakennettavat isot marketit  vauhdittavat keskustan autioitumista, kaupungin väkiluku vähenee. Itä-Häme lehti vähentää ilmestymiskertojaan. Kun keskustan palvelut heikkenevät, ympärillä olevat vaapaa- ajan asukkaat suuntaavat ostosmatkansa muualle. Ainoa positiivinen asia tästä kehityksestä on, että parkkipaikat keskustassa riittävät.
Mitä kaupunki nyt tekee? Uusii torin kivetyksen ja rakentaa uuden toripalvelurakennuksen. Tällä toimenpiteellä ei keskusta kehity, veronmaksajien rahat mennevät hukkaan. Tori on talvella lähes tyhjä ja kesälläkin vain osan käytössä. Kun kaupankäynti keskustassa hiljenee, se hiljenee myös torilla. Tarvitaan radikaalimpia toimenpiteitä suunnan muuttamiseksi. Voi olla että se on jo liian myöhäistä.

Nyt kun rahaa on laitettu Kimolan kanavaan, pitäisi myös Heinolan satamaa kehittää, jotta ne ökyveneet parkkeeraisivat Heinolan satamaan. Toistan Pekka Vasalan ehdotukset, kesätori siirretään satamaan ja talvella satamassa vain kuukausimarkkinat. Nykyiselle torille ideoidaan muuta käyttöä. Osa parkkipaikaksi,  lapsille ja senioreille liikuntapuisto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti