maanantai 6. maaliskuuta 2017

Veronkorotukset vai leikkaukset?


Päättäjien vaihtoehdot näyttävät olevan vain veronkorotukset tai palvelujen leikkaukset. Minä en kannata kumpaakaan. Kehittämisen vastustajat ja oppositio huutavat suureen ääneen että kun määrärahoja budjetissa leikataan, palvelut heikkenevät tai loppuvat kokonaan. Huoli pitää paikkansa silloin kun toimitaan kuten ennenkin, tuotetaan palvelut entisellä tavalla. Silloin määrärahojen leikkaaminen heikentää palveluja. On ollut liian helppo nostaa veroja ja palvelumaksuja, ei ole ollut riittävästi painetta kehittyä. Päättäjät ovat olleet lepsuja.

Kehittäminen tarkoittaa sitä että vähemmillä euroilla tuotetaan vastaavat palvelut eli toimitaan eri tavalla kuin ennen. Tuotetaan palvelut uudella tavalla, hyödynnetään kilpailua, yrittäjäyhteistyötä, tietotekniikkaa ja kolmatta sektoria. Tämä edellyttää tarjouspyyntöosaamista. Kaikkea sitä mitä tarvittiin 30 vuotta sitten, ei tänään ja huomenna tarvita samanlaisena. Kaupungin ei tänään eikä huomenna tarvitse tuottaa kaikkia palveluja itse, kuten pula aikana. Pitää uudistua. Pitää ennakoida tulevaisuutta ja hyödyntää ennusteita.

Pitää osata hyödyntää ajoissa SoTe- ratkaisujen tuomat mahdollisuudet kuntataloudelle. Hallintoa voidaan keventää ja päätöksentekoa sujuvoittaa, lautakuntia yhdistää, lautakuntien puheenjohtajat hallituksen jäseniksi jne. Toimintaorganisaatiossa pitää poistaa yksi väliporras, emme tarvitse enää niin paljon johtajia ja päälliköitä. Organisaatio pitää kääntää ylösalaisin. Ylhäällä tärkeimmät toiminnot, kaupunkilaiset ja heitä päivittäin palvelevat virastojen henkilöt. Seuraavassa tasossa heitä tukevat tukiorganisaatiot. Alinpana johtajat ja kaupunginjohtaja jotka kaikin keinoin auttavat ja tukevat yläpuolellaan olevaa palveluorganisaatiota. Tämä idea voi monesta tuntua silmänkääntötemppuna, mutta sitä se ei ole, puhun kokemuksesta. Sillä on iso merkitys koko organisaation palveluasenteeseen. Kun eturivissä palvelu pelaa, tulee uusia asukkaita, yritykset kasvavat, tulee uusia yrityksiä, uusia veronmaksajia ,kaupunkilaiset saava haluamaansa palvelua nopeasti ja asiantuntevasti, silloin siellä takarivissä pärjää huonompikin johtaja.

Leikkausten ja veronkorotusten välttäminen edellyttää valtuustoissa uutta ajattelua, luovuutta ja rohkeutta tehdä rakenteellisia uudistuksia ja yhteistyötä. Seuraavissa kunnallisvaaleissa tähän voivat äänestäjät vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti