lauantai 11. maaliskuuta 2017

Lahden hallintosäännön uudistamisen merkitys


Olen ollut yli 30 vuotta yrityselämän hallinnossa, hallituksissa, hallintoneuvostoissa ja toimitusjohtajana. Olen ollut myös lähes kaksi kautta kaupungin valtuustossa, hallituksessa ja teknillisessä lautakunnassa. Minulla on nyt hyvä tilaisuus verrata kokemuksiani nyt esitettyihin perusteluihin puolesta ja vastaan.

Vastustajien mielestä demokratia kapenee kun puolueen jäsenistö päättävissä elimissä vähenee. Ehdotetaan lautakuntien puheenjohtajille läsnäoloa hallituksen kokouksissa. Minun mielestäni kokouksen osanottajien lukumäärä ei takaa parempia päätöksiä. Tärkeitä asioita ei voi päättää ”torilla huutoäänestyksellä”. Vastustajien todellinen syy vastustaa on, kokouksiin osallistuvien jäsenten kokouspalkkioista maksaman puolueveron pieneneminen. Toinen syy on saada vaalityöhön paljon jäseniä mukaan, lupaamalla heille joku lautakunnan varaedustajan paikka. Vastustajille ei ole tärkeää tiedonkulun parantaminen, päätösten laatu kunnan kannalta, päätöksenteon sujuvoittaminen ja nopeuttaminen, vaan oman puolueen aseman vahvistaminen.

Lahden hallintosäännön uudistamismalli on hyvä. Olen vastaavaa esittänyt pariin kertaan Heinolalle, mutta samat voimat ovat sielläkin sitä vastustaneet, samoilla perusteilla. Mallia voisi vielä parantaa siten että lautakuntiin valitaan vain valtuutettuja ja varavaltuutettuja, koska heillä on äänestäjien valtakirja, ei yksistään puolueiden valtakirjaa. Lisäksi lautakuntien määrää voisi vielä tarkastella kriittisesti, sillä perusteella että hyödynnetään nykyistä paremmin kylä- ja kaupunginosayhdistyksiä. Se on demokratian laajentamista. Näiden lisäysten ansiosta uusi malli sujuvoittaa ja nopeuttaa päätöksentekoa. Tulevaisuudessakin ”nopeat syövät hitaat”. Lisäksi esimerkiksi hallituksen päätösten asiantuntemus vahvistuu ja lautakuntien puheenjohtajiksi saadaan osaavia johtajia, päättäjiä. Myös lautakuntien työ ja vaikutusmahdollisuudet paranevat. Päätöstenteon nopeus on entistä tärkeämpää tulevaisuudessa eri kaupunkiseutujen kilpaillessa yrittäjistä ja asukkaista. Nyt kannattaa ajatella ensin kaupungin etuja ja sitten vasta puolueen etuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti