keskiviikko 14. helmikuuta 2024

 



Miksi velkarahaa riittää puoluetukiin?

Näyttää siltä vasta perustetut hyvinvointialueet ovat todellisia ”hillotolppia” puolueille ja niiden jäsenille. Hyvinvointialueiden valtuustot nostivat palkkioitaan 14 miljoonalla eurolla ja jakoivat puoluetukea lähes 3-5 miljoonaa euroa. Samaan aikaan oppositio huutaa lisää rahaa hyvinvointialueille, jotta palvelut voidaan turvata. Eikö valtuutettujen olisi pitänyt näyttää esimerkkiä näissä kulusäästötalkoissa?

Viime vuonna verorahoja jaettiin puoluetukena puolueille lähes 36 miljoonaa euroa. Kunnallista puoluetukea jaettiin viime vuonna lähes 15 miljoonaa euroa (tutkija Venhon mukaan). Eduskuntavaalien aikaan puoluetukia jaettiin lähes 30 miljoonaa euroa. Lisäksi puolueet saavat rahaa myös erilaisten eläkeläisten, liikunnan ja kulttuuriyhdistysten kautta, sillä monet yhdistykset ovat puoluesidonnaisia. Lisäksi rahaa kiertää puolueille myös erilaisten säätiöiden kautta verovapaana. Osa suurista puolueista hyödyntää vuokralaisten ahdinkoa.

Esitän että kansanedustajat ja hyvinvointialueiden valtuutetut puolittavat palkkionsa täksi ja ensi vuodeksi. Samoin puolueet puolittaisivat saamansa virallisen puoluetuen täksi ja ensi vuodeksi. Se olisi hyvä teko.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti