perjantai 29. syyskuuta 2023

 



Hyvinvointialueiden kehittämiseen kolme pointtia

Päijänne-Soten johtoryhmän jäsenelle antamani palaute ja sen käsittely organisaatiossa sähköpostien mukaan avasi silmäni. Palaute kulki kolmen organisaation läpi henkilölle, joka vastasi palautteeseen. Hänenkin piti asiaa kysellä ja varmistaa vielä alaisiltaan. Mielestäni hyvinvointialueiden organisaatioista pitää vähintään yksi kerros vähentää ja siirtää säästyneet rahat lattiatason tekijöiden palkkoihin, sairaanhoitajille, lähihoitajille. Nopeuttaa päätöksentekoa ja motivoi henkilökuntaa.

Toinen pointti on kotihoito. Väki vanhenee ja moni haluaa asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Kotihoidon tarve kasvaa. Kotihoito pitää eriyttää huvinvointialueiden organisaatiosta yhteistyöorganisaatioksi. Pitää toteuttaa niin sanottua Hollannin mallia Suomeen. Mallissa kotihoitajat ja sairaanhoitajat muodostavat tiimin, jolla ei ole johtajia on vain muutama valmentaja. Tiimin jäsenet muodostaisivat vaikka yleishyödyllisen osuuskunnan. Tiimi palvelisi alueensa asiakkaita päivittäisen palvelutarpeen mukaan, ei ennakkoon määrätyn kellonajan mukaan. Tiimin jäsenet saisivat 5-10% parempaa palkkaa asiakastyytyväisyyden mukaan. Kokemusten perusteella kotihoitajat ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Hyvä kotihoito vähentää painetta ympärivuorokautiseen hoitopaikkaan.

Kolmas pointti on omalääkäri. Tätä mallia on jo Suomessa kokeiltu mm. Pohjois-Karjalassa, jossa toimiva järjestelmä lopetettiin aikanaan kateellisten politiikkojen toimesta. Uusi malli pitää rakentaa yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yksityislääkärien avulla. Malli mahdollistaa nykyistä paremmin etävastaanotot ja teknisten laitteiden hyödyntämisen yhteydenpidossa ja hoidoissa. Olen itse diabeetikko ja minulla on ollut ”omalääkäri” jo parikymmentä vuotta, joten tiedän, miten se toimii ja on hyödyllinen potilaalle ja lääkärille, kustannuksia säästyy. Lääkäreille valmistumisen jälkeen kolmen vuoden pakollinen työjakso sote-keskuksissa Espanjan tapaan

Uusien toimintamallien suunnittelu testaus pitää käynnistää heti jossakin alueella. Hollannin mallia toivoin hyödynnettävän jo viisi vuotta sitten sote-neuvotteluissa, ei ottanut silloin tulta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti