keskiviikko 30. elokuuta 2023

 



Lahden keskustavisio 2030

Projekti käynnistyi yleisötilaisuudella 29.8. Seuraavassa muutamia havaintoja keskustelusta ja omista ajatuksistani:

Kaupungin keskustojen hiljentyminen on maanlaajuinen ongelma. Maailma muuttuu Eskoseni. Peltomarketit vetävät asiakkaita pois keskustasta, lapsiperheet muuttavat kaupungin laidoille lähemmäksi turvallista luontoa, keskustassa asuu eläkeläisiä ja yksineläviä ja opiskelijoita, nettikauppa kurittaa kivijalkakauppiaita, torikauppiaat vanhenevat ja uusia ei tule, torin merkitys kauppapaikkana on muuttunut, autoton keskusta jakaa mielipiteitä, isot tapahtumat (MM-hiihdot, Salpurin kisat Irooman) eivät näy keskustassa samalla tavalla kuin 50v sitten, kivijalkakauppojen vapautuviin tiloihin syntyy uusia ravintoloita ja juottopaikkoja kuin sieniä sateella jne.

Mitä pitäisi tehdä?

Tärkeintä on nyt tehdä rohkeita päätöksiä tulevaisuutta varten. Kaikille mieluisia päätöksi ei voida tehdä, enemmistö päättää. Keskustaa pitää kehittää vihreämmäksi, kauniimmaksi, persoonallisemmaksi, lapsenmielisemmäksi. Leikkipaikkoja lapsille ja lähelle viihtyisiä oleskelupaikkoja, olohuoneita aikuisille. Kerrostalojen asfalttipihoja muutetaan viherkeitaiksi. Hissittömiin kerrostaloihin hissit ja rakennetaan terassikerros. Kukkaistutuksia lisää, myös taloyhtiöiden pihalle ja julkisivuille. Katujen turvallisuutta lisäämään oma, tuttu ”kyläpoliisi”, ”korttelipoliisi”. Isoihin kerrostaloihin oma talonmies, taloisäntä. Torille pysyvä ohjelmalava, ”maalaisten ” pöytä jossa omakotiasujatkin voivat myydä ylijäämätuotantonsa, torikahvilat viihteisemmiksi, vihreämmiksi, perjantaisin iltatori, tapahtumia joka viikonloppu, myös lähialueen kivijalkakaupat esittelemään kausituotteitaan (veneet, pyörät, autot jne,), Lähialueen kesäteatterit esittelisivät näytelmäänsä, livekuvaa torilta nettiin, kansa voi vilkaista mitä torilla tapahtuu, suuret urheilutapahtumat näkyvät ja kuuluvat keskustassa, torilla (kuin silloin ennen), torilla voi olla livekuvaa urheilutapahtumasta (kuten MM-jääkiekossa oli), kesäkahviloille jotain yhteistä, nättiä, viihtyisää, tulo keskustaan helpolla, autolla, pyörällä, potkulaudalla kävellen, bussilla, taksilla, ennen oli keskustassa Vossikat nyt voisi olla Riksat, keskustasta opastettuja kävely-pyöräreittejä viheralueille; hyppyrimäen maastoon, Radiomäelle, Kariniemen mäelle, Vesijärvelle, satamaan, museoille. Tarvitaan myös yhteistyöelin keskustan yrittäjät-kaupunki-torikauppiaat-Lahden city ry kesken.

Lahti on nuori kaupunki, karjalaisten kaupunki, talviurheilukaupunki, Vesijärven kaupunki, puu-huonekalukaupunki ja nyt yliopistokaupunki, pääkaupunkiseudun esikartanossa. Keskustavisioon on myös synnytettävä mielenkiintoinen tarina jota hyödynnetään markkinoinnissa.

Tässä maistiaisia siitä mitä voitaisiin tehdä keskustan vetovoiman lisäämiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti