torstai 8. kesäkuuta 2023

 



Lahden keskustasta ”TAIVASKATTOINEN KAUPPAKESKUS”

Tori on kaupungin sydän, se pitää saada sykkimään. Torikauppiaat vanhenevat ja vähenevät. Torilta ei enää osteta samoja tavaroita kuin 30-40 vuotta sitten. Pitää löytää uusia käyttäjiä-myyjiä ja uusia asiakkaita. Esimerkiksi ”MM-kisakatsomo” ja kesäinen ”olohuone”, talvella luistelualue lapsille ja konsertit ovat esimerkkejä uudesta. Kaipaisin myös näkyvämpää luomu-lähiruokatoria ja tiiviimpää yhteistyötä torin ympäröivien kivijalkakauppiaiden kanssa, aukioloajat, tapahtumat jne. Torille voisi laittaa myös live-kameran nettiin, josta asiakkaat voisivat seurata mitä torilla tapahtuu. Myös keskustan laitamilla olevat yrittäjät voisivat esittäytyä toritapahtumissa, veneet, polkupyörät, autot, grillausvälineet jne. Yhdessä olemme enemmän.

Keskustan kehittäjien kannattaa selvittää montako yritystä, palvelua on torilta 500 metrin säteellä, montako on sellaista palvelua, erikoisliikettä, joita peltomarketeista ei löydy. Myös aukioloaikoihin on löydettävä joku yhteinen sävel. Kun luettelo on valmis, tehdään kartta ja yhteismarkkinointisuunnitelma, johon alueella olevat yritykset toimijat osallistuvat pienellä panoksella. Jokainen mukana oleva levittää mainosta ”Taivaskattoisesta Kauppakeskuksesta” netissä, omissa ilmoituksissaan, näyteikkunassaan jne. Myös kaupunki levittäisi tätä ilosanomaa eikä enää vaikeuta keskustaan autolla ajamista.

Kaupungin panos projektissa on sovitulta alueelta kadunvarsi parkkimaksujen poisto, tilalle tunnin tai kahden tunnin parkkikiekko. Toriparkin parkkimaksu puolitetaan. Kokeilu tehtäisiin ensi kesänä touko-syyskuulla. Projektin alussa selvitetään mukaan tulevien yritysten liikevaihto tältä kesältä, vastaavalta ajalta, jotta voidaan arvioida tulokset yritysten ja kaupungin kannalta. Kaupungin parkkimaksujen menetykset verrattuna yritysten liikevaihdon kasvun myötä lisääntyneisiin verotuloihin. Miettikää tätäkin vaihtoehtoa kaupungin viisaat päättäjät. Tämä olisi Lahden keskustan vastaisku ”peltomarketeille” ja piristysruiske yrittäjille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti