keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

 



Lahden sataman kuntoportaiden syntyhistoria

Esitin kuntoporrasidean yli viisi vuotta sitten Lahden järjestämässä tiedotustilaisuudessa Sataman kehittämisvaihtoehdoista mm. rantaan lautta, jossa uintipaikka, sauna, ravintola jne. Halusin täydentää kaupungin ideaa kuntoportailla Kariniemen huipulle eli hiki portailta ennen saunaan menoa. Lähellä olevat omakotiasukkaat ja Kariniemi seura vastustivat ja viivästyttivät hanketta. Toivon mukaan nyt portaiden valmistuminen vauhdittaa vuorostaan saunalautan syntyä satamaan.

Toinen syy oli lahtelaisten kunnon parantaminen, pitää olla eri vaihtoehtoja liikuntaan. Itse olen selvinnyt syövästä ja ykköstyypin diabeteksesta lääkärien mukaan hyvän peruskunnon ansiosta. Armeijassa Cooperissa 3400 m ja ennen 50v juhlia 3000m. Myös syntymäpaikka Suomen Urheiluopisto on kannustanut minua liikkumaan. Tänään 78v keskimäärin 10km sauvakävelyä joka päivä. Tutkimusten mukaan Lahden liikkumisvaje euroiksi muutettuna maksaa 30 miljoonaa euroa vuodessa eli kannattaa tehdä kaikki toimenpiteet, joilla vajetta pienennetään. Liike on lääkettä.

Kolmas syy oli Lanun patsaspuiston saavutettavuuden ja näkyvyyden parantaminen matkailijoille, vierailijoille ja puulajipuistopolun tunnetuksi tekeminen. Lanun puistoa voisi myös täydentää moottorisahalla tehdyillä puuveistoksilla, metsäneläimillä. Puuveistokset sopisivat hyvin sataman puuhistoriaan.

Jatkossa portaita voidaan hyödyntää mm. järjestämällä ympäristössä kaupunkisuunnistuskisoja, porrasjuoksu- ja kävelykissoja, tekemällä satamaan oma kuntopolku kuntoportaiden kautta 1,5 km, valokuvauskisa näköalatasanteilla otetuista kuvista. Kariniemen mäelle voi tehdä Petanque ja Mölkky - kentät

Seuraava kehittämisideani koskee Kariniemen kesäteatterin käynnistämistä Pikku-Vesijärven kainalossa. Kulttuuri liittyy tärkeänä osana ihmisten hyvinvointiin.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti